Blir Sveriges nye statsminister – får problemer med statsbudsjettet

Den svenske Riksdagen har godkjent Magdalena Andersson som landets nye statsminister. Hun blir første kvinne i posten.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson er valgt som Sveriges nye statsminister. Foto: Fredrik Persson/TT / NTB
Socialdemokraternas Magdalena Andersson er valgt som Sveriges nye statsminister. Foto: Fredrik Persson/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

54-åringen ble godkjent med støtte fra regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet, mens Centerpartiet og Vänsterpartiet avsto fra å stemme. Den partiløse Amineh Kakabaveh stemte også ja til Andersson som statsminister, som sørget for at hun ble valgt.

Andersson ble valgt som Socialdemokraternas partileder i begynnelsen av november. De siste sju årene har hun vært Sveriges finansminister, og vært en av de nærmeste samarbeidspartnerne til Stefan Löfven.

Vänsterpartiet gikk med på å gi passiv støtte til Andersson etter en avtale tirsdag kveld, der de fikk økt minstepensjonen med 1.000 kroner hver måned.

Det kommer til å føre til umiddelbare vanskeligheter i Riksdagen. Centerpartiets leder Annie Lööf varslet onsdag morgen at de ikke vil støtte regjeringens statsbudsjett, fordi Vänsterpartiet har fått for mye innflytelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer