Blir sammenlignet med britenes mest konservative ikon

Avbildet i stridsvogn eller spaserende med pelslue i Moskva har påtroppende statsminister Liz Truss blitt sammenlignet med britenes største konservative ikon: Margaret Thatcher.

Liz Truss (i blå kjole til høyre) poserer sammen med tilhengere. Foto: Rui Vieira / AP / NTB.
Liz Truss (i blå kjole til høyre) poserer sammen med tilhengere. Foto: Rui Vieira / AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Blusen hun hadde på seg under en av TV-debattene, de ikke spesielt subtile bildene av at hun sitter i stridsvogn eller jagerfly eller går med pelslue på Den røde plass, ramser The Guardians kommentator Andrew Rawnsley opp.

Han peker også på Truss' framstilling av seg selv som en knallhard, prinsippfast dame utenfor etablissementet.

– Hun er ikke så krass at hun kaller seg selv den andre Margaret Thatcher, men hun lar gjerne det bildet vokse fram blant partimedlemmene, skriver Rawnsley.

Var liberaldemokrat

Selv anser kommentatoren henne mer som en slags ideologisk etterkommer av Boris Johnson, men sammenligningen med Thatcher er den som trekkes fram oftere i britiske medier. Allerede før hun ble statsminister i 1979, hadde Thatcher fått tilnavnet Jernkvinnen, og det beinharde imaget sto seg fram til hun ble tvunget til å gå av i 1990.

Onde tunger har også merket seg forsøket på å bygge opp et Thatcher-image. I Frankrike, der rivaliseringen med britene har dype røtter, fikk hun raskt tilnavnet Jern-værhanen , med henvisning til beskyldninger om at hun er raskt ute med å endre standpunkt når det passer – for eksempel om brexit.

Truss (47) er datter av to venstreorienterte akademikere og er født i universitetsbyen Oxford. Hun vokste i hovedsak opp i Leeds, men vendte tilbake til fødebyen for å studere. På Oxford var hun medlem av Liberaldemokratene, men i 1996 meldte hun seg inn i Det konservative partiet.

Gjennom de neste 14 årene jobbet Truss i privat næringsliv og i tenketanken Reform mens hun bygde opp en karriere i Det konservative partiet. Hun ble valgt til lokale verv, og stilte også som parlamentskandidat i både 2001 og 2005, uten hell. Hun giftet seg i 2000 og fikk to døtre.

Nær veltet av affære

Bedre gikk det i 2010, da Truss ble valgt til å stille for De konservative i den svært trygge South West Norfolk-kretsen. Kandidaturet hennes ble nesten veltet da det kom fram at hun hadde hatt en affære med en partifelle, men både den politiske karrieren og ekteskapet klarte seg gjennom stormen.

I 2012 ble hun utnevnt til statssekretær i utdanningsdepartementet, og allerede to år senere ble hun forfremmet til miljøvernminister. Truss har også vært innom poster på justisfeltet og finansfeltet.

Som resten av britisk politikk tok Truss' karriere en brå vending da velgerne stemte for å forlate EU i 2016. Hun stilte seg klart på remain-siden, men snudde brått etter folkeavstemningen og ble en ivrig støttespiller for brexit. I 2019 stilte Truss seg bak Johnson i ledervalget, og utnevnt til handelsminister.

Handelsavtaler

Her sto Truss i sentrum for forhandlingene med EU om nye avtaler etter brexit. Særlig spørsmålet om Nord-Irland har preget denne perioden, men Truss bisto også med å forhandle fram handelsavtalen med Norge. Høsten 2021 gikk ferden videre til utenriksministerposten, der Russlands invasjon av Ukraina har vært altoverskyggende. I likhet med Boris Johnson har Truss valgt en svært hard linje mot Russland.

Da Johnson gikk av 7. juli, stilte Truss som kandidat. Innen økonomisk politikk framstår Truss som mer liberalistisk enn Johnson, med fokus på skattekutt og økonomisk vekst. Samtidig har hun inntatt en hard linje i EU-spørsmål, og forsøker å framstille seg som en slags anti-elitær Johnson-etterfølger, skriver nyhetsbyrået AFP.

Vanskelig periode

Blant partiets medlemmer er ikke Truss på topp: hun lå stort sett på tredje plass i de fire første valgomgangene, og klarte med nød og neppe å innta andreplassen i femte valgomgang. Men i sjette valgomgang, der partiets menige medlemmer skulle velge mellom Truss og Rishi Sunak, ble det en komfortabel seier.

Skal hun leve opp til ryktet som en ny Thatcher i en tid der Storbritannia er i store økonomiske vanskeligheter, må Truss imidlertid opp til en svært vanskelig eksamen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer