Ble verdenskjent som speaker i det britiske underhuset. Ny rapport anbefaler at han nektes adgang på livstid

Granskningsrapporten fra Parlamentets sanksjonskomité mener Bercow sto for bøllete oppførsel og kaller han en «serieløgner.»

Daværende speaker John Bercow under åpningen av parlamentet i 2014. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
Daværende speaker John Bercow under åpningen av parlamentet i 2014. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

I konklusjonen heter det at eks-speakeren utviste «truende atferd,» deriblant gjennom utskjellinger og raserianfall.

– Den stevnede har opptrådt som en bølle. Som mange bøller hadde han sine favoritter og sine ofre. De tre klagerne tilhørte siste kategori. Hadde den stevnede vært et ordinært parlamentsmedlem ville vi avgjort at han skulle ekskluderes, heter det i rapporten.

Bercow ble berømt verden over for sine opptredener og utrop under de svært opphissede debattene om brexit. I 2019 valgte han å gå av, blant annet som følge av anklager om mobbing og trakassering i Parlamentet.

– Slik situasjonen er, anbefaler vi at han aldri igjen får adgang til Parlamentets bygninger i yrkessammenheng, konkluderer komiteen.

Bercow, som satt lenger enn noen annen speaker siden 2. verdenskrig, kaller rapporten «amatøraktig».

– Å kalle det jeg har opplevd som en kengurudomstol, er en fornærmelse mot kenguruer. Det er basert på tynne beviser og rykter, fra gammeldagse dogmatikere som ønsker å bli skuls med meg, sier han.

Tross at han risikerer å miste adgangen til Parlamentet som politiker, kan han fortsatt gå inn i bygningene som gjest eller som privatperson.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer