Ble innvilget nødabort - så kom kontrabeskjeden

Høyesterett i Texas har suspendert kjennelsen om nødabort som var innvilget til en kvinne som bærer et foster med en dødelig genfeil.

Tobarnsmoren Kate Cox (31) har gått rettens vei for å få lov til å ta abort for en graviditet som legene sier kan koste henne livet, og som kan medføre at barnet dør få dager etter fødsel. Foto: NTB / AFP
Tobarnsmoren Kate Cox (31) har gått rettens vei for å få lov til å ta abort for en graviditet som legene sier kan koste henne livet, og som kan medføre at barnet dør få dager etter fødsel. Foto: NTB / AFP Vis mer
Publisert

En domstol i Austin ga torsdag Kate Cox et sjeldent unntak fra delstatens strenge abortlov. Et drøyt døgn senere kom kontrabeskjeden om at høyesterett setter kjennelsen på vent etter en begjæring fra regjeringsadvokaten. Domstolen skal behandle saken senere, men sier ikke når det skal skje.

– Vi håper fortsatt at retten vil avvise delstatens begjæring, og at det skjer raskt. Men vi frykter at en forsinkelse gjør at vi ikke oppnår rettferdighet, sier Cox' advokat, Molly Duane.

Sykehus advart

31-åringen har gått rettens vei for å avslutte en graviditet hun og legene sier kan koste henne livet eller gjøre at hun ikke kan få barn senere.

Dommer Maya Guerra Gamble ga Cox tillatelsen i henhold til strenge unntak i delstatens abortlov som ble innført etter at høyesterett opphevet retten til abort.

Regjeringsadvokaten i Texas mener Cox ikke oppfyller kriteriene for et medisinsk unntak. Han ba høyesterett handle raskt for å stanse aborten. Han har også advart tre sykehus om at de risikerer et juridisk etterspill dersom de tillater at aborten blir utført

Dødelig genfeil

Nylig fikk Cox – en tobarnsmor fra Dallas-Fort Worth – vite at fosteret hennes har genfeilen trisomi 18. Det innebærer at det ikke er sikkert at fosteret vil overleve graviditeten. Dersom barnet blir født levende, vil det dø i løpet av få dager, ifølge søksmålet.

Tross dette sa legene hennes at den strenge abortloven i Texas betyr at de ikke kunne gjøre noe, og at hun måtte vente på at fosteret skulle dø, står det i sakspapirene.

(©NTB)