Bilsalget stuper. Tror det blir enda verre neste år

Nybilsalget har stupt i år. Neste år blir verre. – Renteoppgangen er hovedgrunnen, sier Knut Magnussen i DNB Markets til Finansavisen.

Drammen havn, Norges største havn for bilimport, har rent over av biler i år, skriver Finansavisen. Rundt 70 prosent av alle biler som kommer til Norge havner her før de blir sendt videre til forhandlere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Drammen havn, Norges største havn for bilimport, har rent over av biler i år, skriver Finansavisen. Rundt 70 prosent av alle biler som kommer til Norge havner her før de blir sendt videre til forhandlere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

I 2021 ble det ble solgt over 176.000 nye biler her i landet. Det var ny rekord. Men bilbransjen i Norge fikk ikke nyte rekordsalget lenge. I 2022 holdt salget seg nesten stabilt, men i år kom stupet.

Onsdag viste tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV) at oktober-salget var 29 prosent lavere enn i fjor. Nå varsler seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets at det blir enda verre i 2024.

– Neste år faller salget nye 20.000 til 110.000, sier Magnussen til Finansavisen. Det er i så fall ned 38 prosent fra 2021-rekorden, og 15 prosent ned fra det svake salget i år.

Magnussen ser to hovedgrunner til det fortsatte fallet: Effektene av rentehevingene, og DNB Markets tror at Norges Bank hever renten en siste gang i desember i år, og fallet i husholdningenes kjøpekraft.

– Men den negative renteeffekten vil være sterk også neste år, uansett om vi får en heving i desember eller ikke, understreker han.

I tillegg venter DNB Markets litt høyere arbeidsledighet neste år, og det bidrar også negativt på bilsalget.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer