Billigere med pakke fra Kina enn fra Sandefjord

Posten og norske nettbutikker fortviler.

(upublisert) Opprettet
En gammel internasjonal postavtale gjør det billigere å sende en pakke fra Kina til Oslo, enn fra Sandefjord til Oslo. Både Posten og norske nettbutikker fortviler. – Et milliontall pakker kommer årlig til Norge fra nettbutikker i Øst-Asia, og økningen var over 30 prosent i fjor. Det er uheldig for oss, og for konkurransen mellom nettbutikker, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten til Dagens Næringsliv. Posten Norge er gjennom en internasjonal postavtale pålagt å levere pakker fra såkalte «u-land» til fast lavpris – åtte kroner for en pakke på 300 gram.
Grunnen til skjevheten er bestemmelser i den internasjonale postunionen, UPU. Ifølge Mejdell i Posten er systemet gammelt og utdatert. Det ble laget for å subsidiere brev og dokumenter sendt fra utviklingsland til industrialiserte land og aldri ment for netthandel. – Vi taper penger på alle varer i brev som sendes fra disse landene. Når vi ser e-handel vokse fram gir det en del veldig uheldige konsekvenser for slike som oss, men også for konkurransen mellom nettbutikker. Det gir en konkurransefordel å drive fra Kina, og det er uheldig, sier Mejdell. – Norge har i mange år prøvd å endre UPU-systemet, men har ikke nådd fram, sier Mejdell. Konsernsjef Ole Vinje i Komplett deler frustrasjonen. – I praksis betyr det at du kan sende varer billigere fra Hongkong til Oslo enn fra Sandefjord, sier Vinje. (©NTB)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer