Billigere med pakke fra Kina enn fra Sandefjord

Posten og norske nettbutikker fortviler.

(upublisert) Opprettet
En gammel internasjonal postavtale gjør det billigere å sende en pakke fra Kina til Oslo, enn fra Sandefjord til Oslo. Både Posten og norske nettbutikker fortviler. – Et milliontall pakker kommer årlig til Norge fra nettbutikker i Øst-Asia, og økningen var over 30 prosent i fjor. Det er uheldig for oss, og for konkurransen mellom nettbutikker, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten til Dagens Næringsliv. Posten Norge er gjennom en internasjonal postavtale pålagt å levere pakker fra såkalte «u-land» til fast lavpris – åtte kroner for en pakke på 300 gram.
Grunnen til skjevheten er bestemmelser i den internasjonale postunionen, UPU. Ifølge Mejdell i Posten er systemet gammelt og utdatert. Det ble laget for å subsidiere brev og dokumenter sendt fra utviklingsland til industrialiserte land og aldri ment for netthandel. – Vi taper penger på alle varer i brev som sendes fra disse landene. Når vi ser e-handel vokse fram gir det en del veldig uheldige konsekvenser for slike som oss, men også for konkurransen mellom nettbutikker. Det gir en konkurransefordel å drive fra Kina, og det er uheldig, sier Mejdell. – Norge har i mange år prøvd å endre UPU-systemet, men har ikke nådd fram, sier Mejdell. Konsernsjef Ole Vinje i Komplett deler frustrasjonen. – I praksis betyr det at du kan sende varer billigere fra Hongkong til Oslo enn fra Sandefjord, sier Vinje. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.