Vekker oppsikt

Bilder fra migrantleirer skaper reaksjoner: – Kvalmende. Mennesker blir pakket bort som dyr

Generalinspektøren i USAs sikkerhetsdepartement sier at migrantsentrene i Texas er «farlig overbefolket». Bilder fra leirene sjokkerer og vekker oppsikt.

Overbefolkede celler møtte inspektørene. Bilder fra leirene sjokkerer og vekker oppsikt. Foto: AFP
Overbefolkede celler møtte inspektørene. Bilder fra leirene sjokkerer og vekker oppsikt. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Inspektør Jennifer Costello sendte tirsdag et brev til sikkerhetsminister Kevin McAleenan etter at hun har besøkt fem migrantsentre i den amerikanske delstaten.

– Vi ber sikkerhetsdepartementet (DHS) om å ta umiddelbare grep for å redusere den farlige overbefolkningen og den forlengede anholdelsen av barn og voksne i Rio Grande Valley, skriver Costello.

Notatet som er sendt til McAleenan, omfatter bilder fra leiren som viser flere titall migranter, blant dem små barn, i trange bur. Bildene skaper kraftige reaksjoner blant demokrater i USA.

Sjokkreaksjoner

Flere demokrater som kjemper om å bli partiets presidentkandidat, reagerer sterkt på bildene.

– Kvalmende. Mennesker blir pakket bort som dyr, sier Elizabeth Warren

Også Kamela Harris kommer med kraftig kritikk.

– Ingen fortjener å bli behandlet slik. Dette er misbruk. Dette er umenneskeliggjøring. Dette er ikke det landet vårt står for, skriver hun på Twitter.

Bernie Sanders skriver at personene som styrer leirene, «ikke respekterer grunnleggende menneskerettigheter».

– Dette er ingenting annet enn sjokkerende, sier Cory Booker.

Conway avviser

Mandag beskrev den demokratiske kongresspolitikeren Alexandria Ocasio-Cortez situasjonen i to av sentrene i Texas som «systematisk grusomhet», etter et besøk. Trump-rådgiver Kellyanne Conway avviste kritikken i et intervju med Fox News.

– Alle som kontrollerer leirene, sier at dette ikke stemmer. Ingen av dem har hørt om dette, sa hun.

Denne uken ble det imidlertid kjent at nåværende og tidligere medlemmer av USAs grensepatrulje skrev rasistiske innlegg på en lukket Facebook-gruppe. Flere av medlemmene hånet døde migranter.

Domstol blokkerer Trump

Tall fra grensemyndigheter tyder på at 8.000 er plassert i leirene etter å ha blitt anholdt. Blant dem er 2.669 barn, heter det i inspektør Costellos brev til departementet.

Barn i tre av fem sentre hadde ikke tilgang til dusj, mens andre sentre ikke hadde varm mat. Costello skriver at en av lederne i leirene i Rio Grande Valley har omtalt situasjonen som en «tikkende bombe».

Tirsdag besluttet en domstol i Seattle å blokkere en beslutning fra Trump-administrasjonen om å anholde asylsøkere på ubestemt tid, uten å gi dem en mulighet til å bli løslatt mot kausjon.

– Domstolen har helt tydelig avvist Trump-administrasjonens forsøk på å fengsle asylsøkere uten en høring, sier menneskerettighetsadvokaten Michael Tan i ACLU.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer