Biden anerkjenner at armenerne ble utsatt for folkemord

USAs president Joe Biden anerkjenner at armenerne ble utsatt for et folkemord i Det osmanske riket for rundt 100 år siden.

USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi bekrefter historien. Vi gjør ikke dette for å fordele skyld, men for å sikre at det som skjedde, aldri blir gjentatt, sier Biden i en uttalelse lørdag.

Rundt 1,5 millioner armenere anslås å ha blitt drept i løpet av årene 1915–1920. 24. april er den offisielle minnedagen for folkemordet.

– Vi minnes alle de som mistet livet i det armenske folkemordet under Det osmanske riket-perioden, og vi forplikter oss selv igjen til å forhindre at et slikt overgrep skjer igjen, sier Biden.

Den amerikanske presidenten snakket fredag med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan på telefon om den ventede kunngjøringen.

Tyrkia avviser at Det osmanske riket gjorde seg skyldig i folkemord, og beslutningen ventes å vekke sterke reaksjoner i Tyrkia.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer