Biden vil ikke trekke Putin-uttalelse

USAs president Joe Biden står for sin uttalelse om at Vladimir Putin ikke kan forbli ved makten, men insisterer på at han ikke tar til orde for regimeskifte.

President Joe Biden vil ikke unnskylde det han kaller sine personlige følelser om Russlands president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB.
President Joe Biden vil ikke unnskylde det han kaller sine personlige følelser om Russlands president. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Jeg uttrykte den moralske forargelsen som jeg føler for denne mannen, sa Biden til pressen i Det hvite hus mandag.

Han la til at han ikke vil unnskylde sine «personlige følelser».

– Jeg uttrykte ikke noe politisk linjeskifte, sa Biden om helgens uttalelse om Russlands president, som har vakt reaksjoner både i USA og blant enkelte allierte vestlige land.

Det var på slutten av en tale i Polens hovedstad Warszawa i helgen at Biden kalte Putin for en slakter, før han la til:

– For Guds skyld, denne mannen kan ikke forbli ved makten.

Et slikt krav er uhørt i internasjonal sammenheng, og både Bidens egen utenriksminister Antony Blinken og allierte som Tysklands statsminister Olaf Scholz har i ettertid forsikret om at et regimeskifte i Moskva slett ikke er verken USAs eller Natos mål.

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerte også på uttalelsen og sa at enhver opptrapping, enten i ord eller handling, kan skade forsøkene på å forhandle med Putin.

Det hvite hus var raskt ute med å opplyse at det Biden egentlig prøvde å si, at «Putin ikke kan tillates å utøve makt over naboene i regionen».

Biden sier mandag at han ikke er bekymret over at hans kommentarer kan forverre spenningen under Russlands krig i Ukraina.

– Dette er bare å slå fast et enkelt faktum, at denne typen oppførsel er totalt uakseptabel, sa Biden mandag.

Mer om