Biden uttrykker dyp bekymring i telefonsamtale med Netanyahu

I en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag uttrykker USAs president Joe Biden dyp bekymring over volden i Israel og på Gazastripen.

USAs president Joe Biden avbildet tidligere i mai. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
USAs president Joe Biden avbildet tidligere i mai. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

På den sjette dagen med alvorlige voldshandlinger uttrykte Biden sterk støtte til Israels rett til å beskytte seg mot rakettangrepene fra Hamas, men han uttrykte også bekymring over dødstallene på begge sider.

– Han fordømte de vilkårlige angrepene mot landsbyer og byer i Israel, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Men Biden uttrykte også bekymring over sikkerheten til journalister etter at israelske luftangrep lørdag bombet en bygning på Gazastripen som flere internasjonale medier holdt til i. Presidenten viste også sin støtte til en framforhandlet tostatsløsning som den beste veien mot en løsning på konflikten.

I en separat telefonsamtale med palestinernes president Mahmoud Abbas uttrykte Biden det samme poenget. I samtalen, som er den første med Abbas siden Biden inntok Det hvite hus, understreket han også nødvendigheten av at Hamas stanser rakettangrepene inn i Israel.

Bidens utenriksminister Antony Blinken hadde lørdag en samtale med Gary Pruitt, som er direktør i nyhetsbyrået AP. Nyhetsbyrået er blant mediene som holdt til i bygningen på Gazastripen som Israel lørdag jevnet med jorden. I samtalen med Pruitt uttrykte Blinken støtte til journalister og medieorganisasjoner.

Demonstrasjoner i USA til støtte for palestinerne

Tusener deltok i demonstrasjoner til støtte for palestinerne i amerikanske byer som Los Angeles, San Francisco, Boston, Philadelphia og Washington lørdag.

Trafikken ble stengt på en gjennomfartsåre i den vestlige delen av Los Angeles, der demonstranter gikk i rundt 3 kilometer fra en føderal bygning til det israelske konsulatet, mens de ropte «lenge leve intifadaen» og «frigjør Palestina».

I San Francisco slo en folkemengde på trommer og ropte «Palestina skal bli fritt» mens de gikk i demonstrasjonstog gjennom Mission-distriktet til Dolores Park.

I Washington kritiserte tusener av demonstranter USAs støtte til Israel, mens en taler på en demonstrasjon i Pittsburgh oppfordret kongressmedlemmer til å innføre begrensninger på hvordan Israel kan bruke bevilgninger som landet får fra USA.

Konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte mandag da Hamas sendte raketter mot Jerusalem. Israel svarte med luftangrep mot Gazastripen, og siden har en rekke raketter slått ned i Israel mens Israel har rammet flere mål på Gazastripen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer