USAs presidentvalg 2020:

Biden ut mot Trump: - Han er hensynsløs og oppfordrer til vold

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden går hardt ut mot president Donald Trumps håndtering av uroen og opptøyene i landet og sier han oppfordrer til vold.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener president Donald Trump oppfordrer til voldsbruk i USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Demokratenes presidentkandidat Joe Biden mener president Donald Trump oppfordrer til voldsbruk i USA. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter at en hvit mann ble skutt og drept under sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Trump i Portland, har ordkrigen spisset seg kraftig til.

Trump har søndag lokal tid tvitret og retvitret en rekke meldinger om at Demokratene er svake i håndteringen av voldelig kriminalitet og at byer som styres av partiet, er herjet av kaos og utenfor all kontroll.

– Hva tror presidenten kommer til å skje når han fortsetter å blåse liv i de hatefulle og polariserende flammene i samfunnet vårt, og bruker skremselspolitikk for å piske opp støttespillerne sine? Han er hensynsløs og oppfordrer til vold, svarer Biden i en uttalelse.

Trump-tilhengere under bilkolonnen i Portland. Det var tredje helg på rad at grupperinger som støtter presidenten kjørte en lang rekke av biler, lastebiler og motorsykler gjennom byen, der det i flere måneder har vært demonstrasjoner og opptøyer i protest mot politivold og rasisme. Foto: Mark Graves / The Oregonian via AP / NTB scanpix
Trump-tilhengere under bilkolonnen i Portland. Det var tredje helg på rad at grupperinger som støtter presidenten kjørte en lang rekke av biler, lastebiler og motorsykler gjennom byen, der det i flere måneder har vært demonstrasjoner og opptøyer i protest mot politivold og rasisme. Foto: Mark Graves / The Oregonian via AP / NTB scanpix Vis mer

Flere framtredende demokrater, deriblant Chuck Schumer , som er mindretallsleder i Senatet, og Portland-ordfører Ted Wheeler, stemmer i.

Mannen som ble drept i Portland lørdag, er identifisert som Aaron «Jay» Danielson. Han var tilhenger av den høyreorienterte gruppen Patriot Prayer, men ingen mistenkte er pågrepet, og omstendighetene rundt skytingen er fortsatt uklare.

– Uønsket i Kenosha

Trump har gjentatte ganger hamret løs på det han mener er venstreradikale krefter og kaos i Portland. Han har også rettet blikket mot Kenosha i delstaten Wisconsin, som han vil besøke tirsdag. Der ble afroamerikanske Jacob Blake skutt i ryggen av en hvit politimann for en drøy uke siden, noe som førte til flere kvelder med demonstrasjoner som utartet til opptøyer.

Tirsdag ble to menn skutt og drept av en 17-årig Trump-tilhenger, som kan ha vært del av et borgervern som hadde dratt til byen for å beskytte forretninger mot hærverk.

Tilhengere av president Donald Trump under en demonstrasjon i Clackamas i Oregon lørdag, samme dag som en hvit mann ble drept under sammenstøt i Portland. Foto: Paula Bronstein / AP / NTB scanpix
Tilhengere av president Donald Trump under en demonstrasjon i Clackamas i Oregon lørdag, samme dag som en hvit mann ble drept under sammenstøt i Portland. Foto: Paula Bronstein / AP / NTB scanpix Vis mer

Viseguvernøren i Wisconsin, Mandela Barnes, mener at det slett ikke er riktig tidspunkt for Trump å ta turen til Kenosha.

– Du ser på de opphissende uttalelsene som presidenten har kommet med, de brukte et helt landsmøte på å skape mer fiendskap og skape mer splittelse rundt det som foregår i Kenosha, sier Barnes, som selv er afroamerikaner.

– Så jeg vet ikke om presidenten har tenkt å komme hit for å være til hjelp, gitt alle de tidligere uttalelsene han har gitt, sier Barnes videre.

– Biden er passiv

Republikanerne nekter for at Trump forsøker å forverre uroen med den skarpe retorikken og argumenterer for at han kun vil gjeninnføre ro og orden.

President Donald Trump under talen han holdt foran Det hvite hus under det republikanske landsmøtet sist torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
President Donald Trump under talen han holdt foran Det hvite hus under det republikanske landsmøtet sist torsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Vis mer

De anklager videre demokratiske ordførere og guvernører for å ha mistet kontrollen over byer som har blitt herjet av demonstrasjoner, sammenstøt og hærverk. Senest fredag omtalte Trump demonstrantene som anarkister og plyndrere.

– Joe Biden har vært passiv i flere måneder og vegret seg for å fordømme vold og kaos fra sine allierte i demokratstyrte byer, tvitret Jason Miller fra Trump-kampanjen søndag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer