Biden på klimatoppmøtet: – USA skal nå klimamålene innen 2030

Jeg beklager for at USA trakk seg fra Parisavtalen, sa president Joe Biden på COP27-møtet fredag. Samtidig lovet han at landet skal nå klimamålene innen 2030.

USAs president Joe Biden talte fredag på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
USAs president Joe Biden talte fredag på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Planetens liv står på spill, sa Biden til verdenslederne da han gikk på talerstolen under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt fredag.

– Klimakrisen handler om menneskelig sikkerhet, økonomisk sikkerhet, miljøsikkerhet, nasjonal sikkerhet, fortsatte presidenten.

Deretter beklaget han for at USA trakk seg fra Parisavtalen i 2017 under forgjengeren Donald Trump.

– Vi ble umiddelbart med i Parisavtalen da jeg ble president, men jeg beklager at vi trakk oss fra den, sa Biden.

Samtidig kom han med en innstendig bønn til alle land om å styrke innsatsen for å kutte klimagassutslippene. Selv lovet han at USA skal ta sitt ansvar.

– God klimapolitikk er god politikk for økonomien, konkluderte Biden og la til at USA vil øke støtten til klimafinansiering og klimatilpasning.

Biden trakk også fram at Russlands invasjon av Ukraina har gjort det mer presserende å gå bort fra olje, kull og gass.

– Ukraina-krigen gjør at det haster å gå vekk fra fossilt brensel, sa han.

Biden skal bare tilbringe noen få timer på toppmøtet i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet. Deretter reiser han videre til Kambodsja og til G20-toppmøtet i Indonesia.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer