Biden om Syria-angrep: – USA ønsker ikke konflikt med Iran

President Joe Biden sier at USA vil beskytte amerikansk personell i Syria med «kraft» etter at 14 proiranske militssoldater skal ha blitt drept i amerikanske angrep.

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier amerikanske luftangrep i Syria har som formål å beskytte amerikansk personell i landet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier amerikanske luftangrep i Syria har som formål å beskytte amerikansk personell i landet. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

I en kommentar til de amerikanske angrepene, som ble gjennomført torsdag kveld, sier han også at USA ikke er ute etter en konflikt med Iran.

14 proiranske militsmedlemmer ble ifølge en eksilgruppe drept i de amerikanske luftangrepene øst i Syria, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fredag.

Proiranske styrker i Syria advarte fredag kveld om at de kan komme til å gjengjelde hvis USA gjennomfører flere angrep. Uttalelsen er lagt ut på nettet og signert av Den iranske rådgivende komiteen i Syria. Ifølge meldingen ble flere krigere drept og såret i angrepene, men det oppgis ikke hvor mange eller hvilken nasjonalitet de hadde.

De amerikanske angrepene ble iverksatt etter et droneangrep mot en militærbase som blir brukt av amerikanske styrker ved Hasakah nordøst i Syria.

Ifølge Pentagon ble en amerikansk kontraktarbeider drept, mens fem amerikanske soldater ble såret. USA oppgir at basen, som brukes av den amerikanskledede koalisjonen, ble truffet av en såkalt kamikaze-drone med «iransk opprinnelse».

– Presisjonsangrep

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa torsdag at han hadde fulgt Bidens ordre om å gjennomføre presisjonsangrep mot mål knyttet til den iranske Revolusjonsgarden øst i Syria.

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sa fredag at angrepene har som formål å beskytte amerikansk personell i Syria fra trusler fra Iran-støttende militsgrupper.

I et intervju med CNN understreket også Kirby at USA ikke ønsker en konflikt med Iran, men at iranske myndigheter bør unngå å støtte angrep på amerikanske militærbaser.

Flere drepte

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier at seks proiranske militsmedlemmer som befant seg ved et våpenlager i Deir al-Zor, var blant de drepte. Flere andre ble drept i angrep mot mål i ørkenen Mayadine og i nærheten av al-Boukamal.

SOHRs opplysninger er ikke bekreftet av andre kilder, men gruppen har et stort nettverk av kilder i Syria, og informasjonen viser seg som oftest å stemme.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer