Biden om Putin: - Jeg tror han er rasjonell

USAs president Joe Biden omtaler sin russiske motpart Vladimir Putin som en rasjonell mann, men som feilbedømte Russlands evne til å okkupere Ukraina.

USAs president Joe Biden omtaler Russlands president Vladimir Putin som en rasjonell mann som feilberegnet seg kraftig. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
USAs president Joe Biden omtaler Russlands president Vladimir Putin som en rasjonell mann som feilberegnet seg kraftig. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg tror at han er en rasjonell aktør som har forregnet seg kraftig, sier Biden i sitt første intervju som president med CNN.

Den amerikanske presidentens uttalelser kommer etter at Russland angrep sivile mål flere steder i Ukraina denne uken i det som markerte en eskalering i den sju måneder lange krigen.

Putins tankesett har vært gjenstand for spekulasjoner etter det som omtales som en rekke militære tilbakeslag i løpet av de sju månedene. Men Biden sier at han mener Putin som person er rasjonell, men at Putin har undervurdert motstanden som det ukrainske forsvaret møtte invasjonsstyrkene med.

– Jeg tror at han trodde at han kom til å bli ønsket velkommen med åpne armer, at dette var Moder Russlands hjem i Kyiv, og at dette var hvor han kom til å bli tatt vel imot. Jeg tror han simpelthen feilberegnet fullstendig, sier Biden.

Avviser ikke møte

Biden blir i intervjuet spurt om han vil møte Putin på G20-toppmøtet i Indonesia i november.

– Hør, jeg har ikke til hensikt å møte ham. Men hvis han for eksempel skulle komme bort til meg på G20 og si at han ønsker å snakke om løslatelse av Brittney Griner, så ville jeg møtt ham. Jeg mener, det ville avhenge, sier Biden.

Griner er en amerikansk basketballspiller som sitter fengslet i Russland.

Varsler konsekvenser

I intervjuet snakker Biden også om Saudi-Arabia, som er det mektigste landet i det 13 land store oljekartellet Opec. Saudi-Arabia har stilt seg på Russlands side og fått med seg Opec og Opecs ti allierte oljeproduserende land på å kutte i oljeproduksjonen.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på det jeg vurderer og det jeg har i tankene. Men det kommer til å bli konsekvenser, sier han om Saudi-Arabia, som så langt har vært en nær alliert av USA.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer