Biden minnes drepte barn og lærere i Texas

USAs president Joe Biden kom søndag til Uvalde for å vise sin omsorg for innbyggerne som sørger over de 19 barna og to lærerne som ble drept i en skoleskyting.

President Joe Biden og hans hustru ill Biden legger blomster på minnesmerket som har vokst fram ved skolen i Texas der 19 barn og to lærere ble drept i masseskytingen i forrige uke. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden og hans hustru ill Biden legger blomster på minnesmerket som har vokst fram ved skolen i Texas der 19 barn og to lærere ble drept i masseskytingen i forrige uke. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Biden og hans kone Jill la først blomster ved et improvisert minnesmerke utenfor skolen der skytingen skjedde, bestående av et hav av blomster og kranser, hvite kors, altere og bilder av de drepte.

De to gikk fra bilde til bilde av alle de 21 drepte, hvorav 19 var skolebarn i ti-elleveårsalderen.

Han deltok etterpå på en katolsk gudstjeneste i byen der de fleste har latinamerikansk bakgrunn, og møtte senere nødetatene og pårørende til de drepte.

Biden kom for å trøste overlevende og pårørende bare to uker etter at han gjorde det samme i Buffalo i New York, der en annen 18-åring drepte ti svarte amerikanere i et rasistisk angrep på et supermarked, og samtidig med at en person ble drept og sju såret i en ny skyteepisode i Oklahoma.

Buing mot Abbott

Presidentparet ble mottatt av Texas-guvernør Greg Abbott og San Antonios ordfører Ron Nirenberg på flyplassen da de landet i Texas.

PATETISK: Basketballtrener for Golden State Warriors Steve Kerr sa tydelig ifra om hva han mente om skoleskytingen i Texas under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Video: Instagram/Warriors Vis mer

Biden ble mottatt med applaus da bilkolonnen hans kom til Uvalde, men de tilstedeværende buet på den republikanske guvernøren Abbott som er motstander av strengere regulering av våpen.

– Vi må ha forandringer, ropte en mann til ham.

Krever handling

Skremmende beretninger er begynt å komme ut om hva de overlevende gjennomgikk i den lille Texas-byen, mens Biden igjen krever at det må handles for å hindre slike massakrer i framtiden.

– Jeg vet at vi ikke kan forby tragedie. Men vi kan gjøre USA sikrere. Vi kan endelig gjøre det vi må gjøre for å beskytte livene til vårt folk og våre barn, sa han lørdag i en tale på Delaware-universitetet.

Det er imidlertid lite håp om forandring, siden Kongressen framstår som lammet i spørsmålet om våpenreguleringer. Republikanerne er imot alle innstramminger.

Responsen skal granskes

USAs justisdepartement kunngjorde imidlertid at de skal granske politiets respons under skytingen.

Granskingen er et svar på økende press og spørsmål om den skiftende og motstridende informasjonen som er kommet om hva som foregikk mens en 18-åring skjøt barn i et klasserom på Robb Elementary School i Uvalde.

President Joe Biden hans hustru Jill Biden foran minnesmerket med bilder av barna som ble drept i masseskytingen på en skole i Uvalde i Texas. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden hans hustru Jill Biden foran minnesmerket med bilder av barna som ble drept i masseskytingen på en skole i Uvalde i Texas. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Myndighetene i Texas erkjente fredag at så mange som 19 politibetjenter var på plass i skolens korridorer i nesten en time uten å bryte seg inn i rommet der skytingen skjedde.

De trodde at gjerningsmannen var barrikadert i klasserommet og var ferdig med skytingen, og politiet innrømmer nå at det var feil beslutning.

Liv kan ha gått tapt

Slike avsløringer har skapt mye uro og spørsmål om at flere liv gikk tapt fordi politiet ikke handlet raskt nok. Gjerningsmannen Salvador Ramos ble til slutt skutt og drept av betjenter fra grensepolitiet.

Justisdepartementets talsmann Anthony Coley sier at granskingen blir gjort på upartisk og uavhengig vis, og at alle funnene skal offentliggjøres. Det var ordføreren i Uvalde som ba om granskingen.

Slike granskinger er sjeldne. Vanligvis blir slike masseskytinger gransket av det lokale politiet eller utenforstående grupper.

Desperate bønner om hjelp

Overlevende har fortalt hvordan de kom med desperate bønner om hjelp til nødnummeret 911 som de hvisket fram på mobiltelefoner, mens pårørende fortalte at de forgjeves prøvde å få politiet til å gå inn i skolen og stanse skytingen.

TORDENTALE: Etter skoleskytingen i Uvalde, Texas, hvor 18 elever og tre lærere ble drept, gikk den demokratiske senatoren Chris Murphy hardt ut i en apell. Vis mer

Tiåringen Samuel Salinas forteller at gjerningsmannen brøt seg inn i klasserommet deres og ropte at alle skulle dø. Så begynte han å skyte.

Salinas sa at han fikk en splint i beinet og at han spilte død så Ramos ikke skulle skyte mot ham. Også elleveåringen Miah Cerrillo spilte død ved å smøre blodet til en død venninne sin på seg selv.

President Joe Biden og hans hustru Jill Biden deltar i en gudstjeneste i den katolske kirken i Uvalde, der de fleste innbyggerne har latinamerikansk bakgrunn. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden og hans hustru Jill Biden deltar i en gudstjeneste i den katolske kirken i Uvalde, der de fleste innbyggerne har latinamerikansk bakgrunn. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

En annen gutt ved navn Daniel fortalte at gjerningsmannen traff læreren da han skjøt gjennom glasset i klasseromsdøra. Selv om læreren lå blødende på gulvet, ba hun gjentatte ganger elevene beholde roen og ikke røre seg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer