Demokratenes nominasjonskamp

Biden-leiren frykter ny nedtur i New Hampshire

Svært mye står på spill for Joe Biden under primærvalget i New Hampshire etter den forsmedelige fjerdeplassen i Iowa. Nå retter veteranen skytset mot rivalene.

Samtidig som president Donald Trump er blitt frikjent for å ha forsøkt å sverte demokraten Joe Biden (bildet) med ukrainsk hjelp, har bildet av Biden som en vinner falmet. Her hilser han på velgere i Somersworth i New Hampshire. Foto: Elise Amendola / AP / NTB scanpix
Samtidig som president Donald Trump er blitt frikjent for å ha forsøkt å sverte demokraten Joe Biden (bildet) med ukrainsk hjelp, har bildet av Biden som en vinner falmet. Her hilser han på velgere i Somersworth i New Hampshire. Foto: Elise Amendola / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Starten på Demokratenes nominasjonsprosess ble en stor skuffelse for USAs tidligere visepresident. Flere meningsmålinger tydet på at Biden ville vinne i Iowa, men det endte med at han ble slått med stor margin av både venstreorienterte Bernie Sanders og moderate Pete Buttigieg. Også Elizabeth Warren gjorde det bedre enn den 77 år gamle veteranen. Den eneste trøsten var at Biden greide sperregrensen på 15 prosent.

Straks etter at folkemøtene i Iowa var overstått, dro Biden og de andre håpefulle demokratene videre til New Hampshire for å fortsette valgkampen der.

Nå gjelder det for Biden å hindre en ny nedtur tirsdag. Greier han ikke det, frykter tilhengerne hans at det vil gjøre uopprettelig skade på hans forsøk på å bli Donald Trumps utfordrer i høstens valg.

Ny strategi

Nederlaget har fått Biden til å skifte strategi. På valgmøter i New Hampshire har han ført en aggressiv tone mot rivalene, og bortforklaringen av fjerdeplassen i Iowa er borte.

– Jeg fikk en trøkk, og jeg vil trolig få det her også, sa han under en TV-debatt i New Hampshire fredag.

Deretter gikk han til angrep på både Sanders og Buttigieg.

– Bernie har stemplet seg selv som en demokratisk sosialist. Jeg tror det er et stempel presidenten kommer til å sette på alle som støtter Bernie dersom han blir nominert, sa Biden.

Buttigieg, som tidligere har vært ordfører og soldat i Afghanistan, er for uerfaren, hevdet han videre.

– Jeg har stor respekt for ordfører Pete og hans innsats for dette landet, men for å være helt ærlig mener jeg det er risikabelt å nominere noen som aldri har hatt noe annet verv enn å være ordfører for en by med 100.000 mennesker i Indiana, sa Biden.

Utfordres av Buttigieg

Fakta om Demokratenes nominasjonsvalg

* 3. november 2020 holdes det presidentvalg i USA. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne, mens en rekke demokrater kjemper om å bli hans hovedutfordrer.

* Demokratenes nominasjonsprosess startet i delstaten Iowa mandag 3. februar og fortsetter i New Hampshire tirsdag 11. februar. Fram til 7. juni skal det holdes nominasjonsvalg i alle USAs 50 delstater, samt i Washington D.C. og flere territorier.

* Nominasjonsvalgene skjer på flere ulike måter. Mange delstater holder primærvalg, som enten er åpne for alle eller kun for dem som er registrert som partiets velgere. Andre steder holdes det velgerforsamlinger, eller caucus, som er en form for politiske allmøter.

* Over 30 personer meldte seg på i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat, det er historisk mange. Antallet er nå redusert til elleve. I front ligger senator Bernie Sanders (78), tidligere ordfører i South Bend Pete Buttigieg (38), senator Elizabeth Warren (70) og tidligere visepresident Joe Biden (77).

* New Yorks tidligere borgermester Michael Bloomberg (77) deltar ikke i de fire første nominasjonsvalgene i februar, men sparer seg til supertirsdagen 3. mars, da 14 delstater holder primærvalg, blant dem California og Texas.

* Valgene avgjør hvor mange delegater den enkelte får med seg til Demokratenes landsmøte i Milwaukee 13. -16. juli. I alt 3.768 valgmenn og delegater velger partiets presidentkandidat.

* En femdel av Demokratenes delegater er såkalte superdelegater. De er ikke valgt og bestemmer selv hvilken kandidat de vil stemme på.

Kilde: NTB, RealClearPolitics

Bidens forsøk på å undergrave sine fremste rivaler kommer få uker etter at han advarte sine motkandidater mot en nedbrytende og negativ valgkampstrategi.

Spesielt Buttigieg utgjør en trussel mot Biden, ettersom begge forsøker å kapre moderate velgere og givere. Flere synes å mene at Buttigieg, som er 38 år og åpent homofil, har bedre sjanser til å slå Trump enn 77 år gamle Biden.

Bidens tilhengere forsøker også å legge tyngde bak sin favorittkandidat, og etter Iowa kunngjorde en såkalt Super-PAC som kaller seg «Unite the Country», at den vil bruke 900.000 dollar i New Hampshire for å hjelpe ham.

«Unite the Country» drives av tidligere Biden-medarbeidere, men er ikke knyttet til hans valgkamp.

Mistet momentum

Men selv om store summer pøses inn for å styrke Bidens sjanser, vil det trolig bli svært vanskelig å gjenetablere favorittstempelet han fikk da han kunngjorde sin ambisjon om å bli USAs president.

Blant Bidens frustrerte tilhengere er Lisa Milne (56), som mener at rådgiverne hans ikke har gjort nok for å rette opp inntrykket av kandidaten etter at han ufrivillig fikk en rolle i riksrettssaken mot Trump. Hun peker også på hans høye alder.

– Joe blir klart eldre, og det begynner å vises. Jeg tror folk klør seg i hodet om hvorvidt han har evnen og utholdenheten, sier Milne.

Sanders leder

Selv om Sanders er ett år eldre enn Biden, er det han som nå leder på meningsmålingene i New Hampshire.

Sanders har ledet på 15 av de 16 meningsmålinger som er gjennomført i New Hampshire i februar, men Pete Buttigieg har gradvis nærmet seg på målingene.

26,2 prosent av demokratene i delstaten mener Sanders bør bli Demokratenes presidentkandidat, viser et gjennomsnitt av februarmålingene, utarbeidet av nettstedet RealClearPolitics.

Buttigieg har støtte fra 20,8 prosent, viser gjennomsnittet, men de ferskeste målingene tegner et noe annet bilde.

Boston Globes daglige målinger tyder på at Buttigieg har innhentet forspranget. Lørdagens måling ga Sanders et knapt forsprang med 24 mot 22 prosent. Dagen før ga målingen ledelse til Buttigieg med 25 mot 24 prosent.

Bernie Sanders leder på meningsmålingene i New Hampshire, men Pete Buttigieg puster ham i nakken. Foto: AP / NTB scanpix
Bernie Sanders leder på meningsmålingene i New Hampshire, men Pete Buttigieg puster ham i nakken. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Daglige målinger utført for TV-stasjonen WHDH gir derimot en klar ledelse til Sanders. På lørdagens måling leder han på Buttigieg med 30 mot 20 prosent, dagen før ledet han med 31 mot 24 prosent.

Samtidig har Buttigieg fått masse medvind som følge av det overraskende gode resultatet i Iowa. I timene etter seieren strømmet nye valgkampmidler inn.

Når det gjelder Biden, biter giverne negler. De ønsker seg forsikringer om at han kan vinne.

En av Bidens givere sier han er nødt til å slå Buttigieg i New Hampshire. Hvis ikke, kan også støtten fra afroamerikanske demokrater forvitre. Det vil i så fall bety at Biden heller ikke kan være sikker på seier i South Carolina i slutten av februar, der de fleste demokratene er afroamerikanere.

– Afroamerikanske velgere er flytende. De kjenner og liker Biden, men hvis det begynner å virke som om han ikke er noen god investering, vil de gå videre, sier Cornell Belcher, som kartla velgere under valgkampen til Barack Obama.

– En ting er å komme på andreplass. Men å komme på fjerdeplass og så bli blåst vekk i New Hampshire? Historien er ikke snill mot dem det skjer med, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer