Biden leder, men Trump setter sin lit til høyesterett

Presidentvalget i USA gikk som mange fryktet. Det kan, om president Donald Trump får det som han vil, bli avgjort av landets høyesterett.

Donald Trump hevder å ha vunnet presidentvalget i USA, men opptellingen viser foreløpig noe annet. Trump setter nå sin lit til amerikansk høyesterett og krever at sent ankomne poststemmer blir forkastet. Foto: AP / NTB
Donald Trump hevder å ha vunnet presidentvalget i USA, men opptellingen viser foreløpig noe annet. Trump setter nå sin lit til amerikansk høyesterett og krever at sent ankomne poststemmer blir forkastet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resultatene gir foreløpig Demokratenes kandidat Joe Biden en ledelse, men Trump tar ikke lett på tap. Det viste han også i en tale på valgnatten.

– Slik jeg ser det, har vi allerede vunnet, hevdet Trump, som anklaget «en gruppe mennesker» for å svindle det amerikanske folk.

Trump lovet videre å gå til høyesterett med sitt krav om forkasting av poststemmer, som mange delstater kommer til å bruke flere dager på å telle opp.

Seks av de ni dommerne i høyesterett regnes som konservative, og tre av dem er utnevnt av Trump selv. Reaksjonene på talen lot derfor ikke vente på seg.

– Skandaløst, tordnet Bidens valgkampsjef Jen O’Malley Dillon.

Uansvarlig

Også flere av Trumps støttespillere var kritiske og kalte talen urovekkende, uansvarlig og farlig. Det samme gjør uavhengige eksperter.

– Å si at Demokratene har stjålet valget uten å ha beviser for det, undergraver tilliten til valgprosessen, mener Dag Blanck, som er professor i nordamerikastudier ved universitetet i Uppsala til TT.

Førsteamanuensis Hilde Restad er enig, men ikke overrasket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer