USA

Biden forsvarte sønnen under TV-debatt

Tidligere visepresident Joe Biden mener Donald Trump er ute etter sønnen hans fordi presidenten vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene».

– Sønnen min gjorde ikke noe galt. Jeg gjorde ikke noe galt, sa Joe Biden om Ukraina-saken i en TV-debatt tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
– Sønnen min gjorde ikke noe galt. Jeg gjorde ikke noe galt, sa Joe Biden om Ukraina-saken i en TV-debatt tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sønnen min gjorde ikke noe galt. Jeg gjorde ikke noe galt, sa Joe Biden under demokratenes TV-debatt i Westerville i Ohio tirsdag kveld.

Riksrettsprosessen mot Donald Trump var det første temaet under debatten mellom demokratene som kjemper om å bli partiets presidentkandidat til valget neste år.

– Kan slå han

Joe Biden sier sønnen Hunter Bidens uttalelser står for seg selv og sier han er stolt over det han har uttalt seg om i Ukraina-saken.

Hunter Biden sa tirsdag at han ikke beklager at han tok et styreverv i Ukraina, men beklager at han ikke forutså at president Trump ville bruke det mot hans far. Bakgrunnen for saken og riksrettsprosessen mot Trump er at presidenten forsøkte å presse Ukraina til å etterforske Biden for korrupsjon.

Under debatten sa Biden at han mener Trump var ute etter sønnen hans fordi presidenten vet at Biden kan «slå ham ned i støvlene» dersom det blir de som skal kjempe om å bli USAs neste president i 2020.

– Korrupt

Både Biden og senator Bernie Sanders fra Vermont kalte Trump for «den mest korrupte presidenten» i amerikansk historie under debatten. Massachusetts-senator Elizabeth Warren sa at ingen er over loven.

Under demokratenes debatt i Ohio, hvor helsehjelp og Tyrkias offensiv i Syria også var viktige temaer, var det en bred enighet om at en riksrettsprosess mot Trump er riktig, men ikke alle på samme grunnlag.

Warren og Sanders mener Mueller-rapporten er grunn nok til å starte en riksrettsprosess mot Trump.

Refser Syria-avgjørelse

Biden, som framsto mer tydelig sammenlignet med tidligere debatter, angrep også Trump for valget om å trekke de amerikanske styrkene ut av Nord-Syria. Etter at USA trakk seg ut, har NATO-allierte Tyrkia rykket inn mot kurdisk milits, amerikanernes tidligere allierte.

– Dette er det mest skammelige en president har gjort i nyere tid, sa Biden.

Fakta om Demokratenes nominasjonskamp

Følgende tolv kandidater deltok i den fjerde TV-debatten i Demokratenes nominasjonskamp før neste års presidentvalg.

* Tidligere visepresident og senator Joe Biden (76), Pennsylvania

* Senator Elizabeth Warren (70), Massachusetts

* Senator Bernie Sanders (78), Vermont

* Ordfører Pete Buttigieg (37) i South Bend, Indiana

* Senator Kamala Harris (54), California

* Senator Cory Booker (50), New Jersey

* Senator Amy Klobuchar (59), Minnesota

* Tidligere kongressmann Beto O'Rourke (47), Texas

* Forretningsmann Andrew Yang (44), New York

* Julian Castro (45), tidligere medlem av Barack Obamas administrasjon, Texas

* Kongresskvinne Tulsi Gabbard (38), Hawaii

* Aktivist og milliardær Tom Steyer (62), New York

Sanders sa at det bekymrer ham at Tyrkias president kunngjorde offensiven etter en telefonsamtale med Trump i starten av forrige uke og kritiserer ham for å ha sittet stille i båten fra starten av.

– Tyrkia er ikke en USA-alliert når de invaderer et annet land, når de driver med masseslakting, sa Sanders under debatten, som var den fjerde i rekken.

Elizabeth Warren, som ligger like bak Biden på meningsmålinger, sa derimot at USA ikke bør ha noen soldater i Midtøsten. Det er en uttalelse som går lenger enn hva hun tidligere har sagt, og hennes talsmann understreket etter debatten at hun henviste til «kampsoldater»:

Helse og alder

78 år gamle Bernie Sanders, som er den eldste av kandidatene, har tilbrakt den siste tiden hjemme etter at han fikk hjerteinfarkt for om lag to uker siden. Han understreket at han er ved god helse og at han «føler seg bra».

– Vi kommer til å sette i gang en energisk kampanje over hele landet. Det er slik jeg tror jeg kan berolige det amerikanske folket, sa Sanders på spørsmål om hvordan velgerne kan stole på at han vil takle presidentjobben.

Heller ikke 76 år gamle Biden mener alderen hans er en hindring og mener høy alder betyr mye erfaring og visdom.

Dersom Sanders, Biden eller Warren (70) vinner neste års valg, vil en av dem bli den eldste amerikanske presidenten som noen gang er valgt, ifølge CNN.

På en måling New York Times publiserte forrige uke, fikk Biden 26 prosent og Warren 23 prosent. Bernie Sanders lå på tredjeplass med 16 prosent på målingen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer