Biden erklærer katastrofe i California

President Joe Biden slår katastrofealarm i California i det et nytt uvær har blåst innover den amerikanske delstaten.

Flomvann brer seg over enkelte områder i California. Bildet viser et oversvømmet nabolag i Monterey fylke. Foto: Noah Berger / AP / NTB
Flomvann brer seg over enkelte områder i California. Bildet viser et oversvømmet nabolag i Monterey fylke. Foto: Noah Berger / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Uværet har ført til store oversvømmelser i allerede flomrammede områder.

– Bølger med kraftig nedbør fortsetter å slår innover California, skriver landets meteorologiske institutt (NWS) på Twitter.

Store deler av byen Felton nord i California lå lørdag under vann, slik den også gjorde første nyttårsdag og sist mandag.

Enkelte steder har elver flommet over, mens andre steder var det ventet store snømengder. Minst 19 mennesker har omkommet som følge av uværet de tre siste ukene.

Bidens katastrofeerklæring innebærer at føderale myndigheter vil bidra økonomisk i hjelpearbeidet for alle som er rammet, både når det gjelder midlertidig innkvartering og reparasjon av ødelagte boliger.

Flom i Salinas-dalen

Stormer og kraftig uvær har herjet i California i flere uker nå. Helgens uvær er ventet å gi store mengder regn i lavere strøk, mens det i fjellene vil komme betydelige mengder snø, melder det nasjonale meteorologisenteret NWS.

Mandag er det ventet nok en «bølge av fuktighet» inn fra Stillehavskysten. Meteorologene spår også at det vil komme «katastrofeflom» i den nedre delen av Salinas-dalen, en viktig landbruksregion som ligger sør for San Francisco.

– Ikke over

California-guvernør Gavin Newsom advarer innbyggerne om at uværet er langt ifra over.

– Vi er ikke ferdige ennå, sa han lørdag.

Nesten 26.000 innbyggere i delstaten var under flomvakt lørdag kveld, ifølge NWS. I tillegg var titusener beordret til å evakuere. Lørdag ettermiddag lokal tid var om lag 20.000 hjem uten strøm.

Så langt har minst 19 personer mistet livet i det kraftige været i California de siste ukene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer