Biden bekrefter nye sanksjoner mot Russland: Utviser ti diplomater

USAs president Joe Biden kaster ut russiske diplomater og innfører nye sanksjoner mot Russland etter dataangrep og mulige forsøk på valginnblanding.

President Joe Bidens administrasjon innfører sanksjoner mot flere russiske tjenestepersoner og organer som følge av påståtte forsøk på valginnblanding og dataangrepet mot det amerikanske selskapet SolarWinds i fjor. Foto: Andrew Harnik / Pool via AP / NTB
President Joe Bidens administrasjon innfører sanksjoner mot flere russiske tjenestepersoner og organer som følge av påståtte forsøk på valginnblanding og dataangrepet mot det amerikanske selskapet SolarWinds i fjor. Foto: Andrew Harnik / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biden kunngjorde torsdag at ti russiske diplomater må forlate USA. Fem av dem jobber for russisk etterretning, opplyser Det hvite hus. I tillegg innfører landet sanksjoner mot flere tjenestemenn og statlige virksomheter i Russland. Amerikanske banker får ikke lov til å handle med nye russiske statsobligasjoner.

Tidligere på dagen meldte nyhetsbyrået Bloomberg at sanksjonene skulle være rettet mot minst et titall personer og 20 organer.

Svarer på SolarWinds-angrep

De nye sanksjonene er den første gjengjeldelsen mot Russland etter hackerangrepet mot det amerikanske selskapet SolarWinds i fjor.

– Dette sender et signal om at USA på strategisk og økonomisk virkningsfullt vis vil påføre Russland kostnader dersom landet fortsetter eller trapper opp sine destabiliserende handlinger, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Nato-sjef Jens Stoltenberg var raskt ute med å støtte USAs beslutning.

– Alt tilgjengelig bevismateriale peker i retning av at Russland er ansvarlig for SolarWinds-hackingen. Russland fortsetter sitt mønster med destabiliserende atferd, og alle Nato-allierte står skulder ved skulder med USA etter dagens kunngjøring, skriver Stoltenberg på Twitter.

Norge berørt av angrep

SolarWinds ble angrepet i fjor da hackere plantet en skadelig kode i deres programvare. I alt 18.000 av deres kunder lastet ned de aktuelle oppdateringene, som gjorde det mulig for hackerne å få tilgang til systemene.

Blant de rammede var USAs utenriksdepartement, næringsdepartement og finansdepartement samt etterretningsorganisasjonen NSA. I tillegg ble myndigheter og selskaper i en lang rekke andre land rammet. Det er fortsatt ikke avklart hva slags informasjon hackerne kan ha fått tak i.

Også det norske oljefondet og flere norske selskaper, blant dem flere kraftselskaper, ble rammet.

Daglig leder Margrete Raaum i organisasjonen Kraftcert sa til Dagens Næringsliv at sårbarheten som fulgte med den skadelige koden, ikke ble brukt mot selskapene.

– De har fått bakdøren, men aktørene har ikke forsøkt å gjøre noe med det.

Valgpåvirkning

Forrige måned anklaget amerikanske tjenestemenn også Russlands president Vladimir Putin for å ha gitt klarsignal til operasjoner for å påvirke det amerikanske valget.

Det som skal ha vært et forsøk på å få Donald Trump gjenvalgt, lyktes ikke, og det er ingen bevis for at Russland eller andre endret stemmer eller manipulerte resultatet.

Torsdagens tiltak kommer i kjølvannet av at Biden tirsdag advarte Putin om at USA vil forsvare sine interesser. Samtidig inviterte han Putin til et toppmøte på nøytral grunn i nærmeste framtid.

Flere runder

Forrige måned innførte USA sanksjoner mot sju russiske tjenestemenn og et titall offentlige organer som reaksjon på forgiftningen av regimemotstanderen Aleksej Navalnyj og fengslingen av ham etter at han vendte hjem til Russland. Navalnyj ble utsatt for en russisk nervegift, og russiske myndigheter er blitt anklaget for å stå bak hendelsen. Russland avviser anklagene.

Forholdet mellom USA og Russland er for tiden svært anstrengt, og det er uklart om USAs tiltak vil endre russernes atferd. Tidligere har ikke amerikanerne lyktes med å få en slutt på den russiske hackingen.

I 2016 utviste daværende president Barack Obama flere diplomater etter innblanding i valget det året. For etterfølgeren Donald Trump satt det langt inne å kritisere Putin, men også Trump utviste russiske diplomater fra USA. Det skjedde i 2018 etter at en tidligere russisk agent ble forgiftet i Storbritannia.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer