Biden anklager Russland for folkemord i Ukraina

USAs president Joe Biden sier Russland begår folkemord i Ukraina. President Vladimir Putin forsøker å fjerne selve ideen om en ukrainsk identitet, mener Biden.

USAs president Joe Biden mener Russland og president Vladimir Putin står bak et folkemord i Ukraina. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB
USAs president Joe Biden mener Russland og president Vladimir Putin står bak et folkemord i Ukraina. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biden omtalte først den russiske invasjonen som et folkemord på et folkemøte i delstaten Iowa, der presidenten snakket om grep administrasjonen hans tar for å stagge de økende drivstoffprisene som har fulgt krigen.

– Familiebudsjettet ditt, muligheten din til å fylle tanken, ingenting av dette burde stå og falle på hvorvidt en diktator går til krig og begår folkemord på den andre siden av kloden, sa han.

På spørsmål fra en journalist bekreftet han at han mener de russiske handlingene er et folkemord.

– Ja, jeg kalte det folkemord, svarte Biden.

– Det er blitt klarere og klarere at Putin forsøker å viske ut selve ideen om at det er mulig å være en ukrainer, la han til.

Juridisk betegnelse som kan forplikte

Folkemord er en juridisk betegnelse på en type krigsforbrytelse.

Det som avgjør om noe er folkemord, er motivet bak krigsforbrytelsene. Forbrytelsene tar sikte på å ødelegge, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs folkegruppe. I tillegg til drap kan forbrytelser som voldtekt og tortur også utgjøre folkemord.

Folkemordbegrepet er nedtegnet i en FN-traktat. Verdens ledere, også tidligere amerikanske presidenter, har vært forsiktige med å bruke begrepet, ettersom det kan utløse en juridisk forpliktelse til å gripe inn og stanse folkemordet.

Det førte blant annet til at daværende president Bill Clinton nølte med å kalle drapet på rundt 800.000 etniske tutsier i Rwanda på 90-tallet for et folkemord.

Hylles i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyller Biden for å ha brukt begrepet.

– Sanne ord fra en sann leder. Å si det som det er, er helt nødvendig for å stå opp mot ondskap. Vi er takknemlige for den amerikanske støtten vi har fått så langt og ber innstendig om mer tunge våpen for å forhindre nye russiske forbrytelser, skriver Zelenskyj på Twitter.

Russland har gjentatte ganger avvist anklagene om krigsforbrytelser i forbindelse med det som fra Moskva omtales som en militær spesialoperasjon i Ukraina.

– Våre soldater er tapre og effektive, sa Putin tirsdag.

Tidligere har Biden anklaget Putin for krigsforbrytelser, men ikke brukt begrepet folkemord.

Biden slår også fast at president Vladimir Putin er en diktator.

Kreml: Uakseptabelt å kalle det folkemord

Kreml reagerer kraftig på at USAs president Joe Biden anklager russiske styrker i Ukraina for å ha begått folkemord.

– Vi er kategorisk uenige og anser ethvert forsøk på å forvrenge situasjonen på denne måten som uakseptabelt, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister onsdag.

Han la til at USA er et land som har begått godt kjente forbrytelser i moderne og nyere historie.

Biden anklaget tirsdag president Vladimir Putins styrker for å ha begått folkemord i Ukraina. Tidligere har Biden anklaget Putin for krigsforbrytelser, men han har ikke tidligere brukt begrepet folkemord.

(NTB)

OPPGITT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj satte seg ned med Associated Press i Kyiv lørdag 9. april. Ifølge AP var han sliten og oppgitt over manglende handlekraft fra politikere i Europa. Video: AP. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer