Biden advarte Xi mot å støtte Russland

President Joe Biden advarer president Xi Jinping mot hvilke følger det vil få for Kina dersom landet støtter Russlands krigføring i Ukraina.

President Joe Biden hadde fredag en videosamtale med Kinas president Xi Jinping, der Russlands invasjon av Ukraina var det sentrale temaet. Dette bildet er fra en videosamtale de to presidentene hadde i november. Foto: AP / NTB
President Joe Biden hadde fredag en videosamtale med Kinas president Xi Jinping, der Russlands invasjon av Ukraina var det sentrale temaet. Dette bildet er fra en videosamtale de to presidentene hadde i november. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Under den 1 time og 50 minutter lange videosamtalen fredag forsøkte Biden å overtale Xi til å slutte rekke med vestlige land og legge press på president Vladimir Putin for å få en slutt på krigen i Ukraina, ifølge Det hvite hus.

Biden advarte samtidig mot følgene av å støtte Russlands krigføring og beskrev hvilke «implikasjoner og konsekvenser» det vil få dersom Kina enten bidrar med militærhjelp eller hjelper Kreml med å omgå internasjonale sanksjoner.

Hva som ellers var Bidens budskap under samtalen, er ikke kjent.

Felles ansvar

Ifølge USA har Russland bedt Kina om både militærhjelp og økonomisk støtte helt siden invasjonen av Ukraina startet, men dette avvises av både Kina og Russland.

– Relasjonene mellom stater kan ikke ende opp med militær fiendskap, sa Xi ifølge den statlige kinesiske kringkasteren CCTV i samtalen med Biden.

– Fred og sikkerhet er de mest verdifulle skattene vi har, sa han og understreket at USA og Kina har et felles ansvar for å sikre fred i verden, blant annet ved å støtte opp under dialogen mellom Russland og Ukraina.

USA og Nato bør også ha dialog med Russland for å diskutere bakgrunnen for Ukraina-krisen og dempe begge lands sikkerhetsbekymringer, sa den kinesiske presidenten videre.

Kritiserer våpenstøtte

Kina har ikke fordømt Russlands invasjon av Ukraina, men Xi har gitt uttrykk for sterk bekymring og uttrykt støtte til Ukrainas suverenitet.

Før fredagens videosamtale kritiserte en talsmann for Kinas utenriksdepartement USAs våpenstøtte til Ukraina.

– Hva er det sivilbefolkningen i Ukraina trenger mest, er det mat og soveposer, eller er det maskingevær og artilleri? Det er et enkelt svar på dette spørsmålet, sa Zhao Lijian.

Mer om