Bevæpning av politiet: Derfor bør det fortsette og derfor bør det ta slutt

Det er knyttet stor spenning til om den generelle bevæpningen vil ta slutt fredag. SOL samler argumentene for og imot.Politiets sikkerhetstjeneste opplyste i forrige uke at terrortrusselen fra IS-sympatisører i Norge er mindre enn for et år siden.

Men politidirektør Odd Reidar Humlegård kan ikke bekrefte meldingene i Dagbladet tidligere denne uken, om at Politidirektoratet vil si at det ikke lenger er behov for bevæpning. En slik beslutning skal offentliggjøres fredag, ifølge avisens kilder.

– Det vet jeg ikke hvor kommer fra, sier Humlegård til NTB.

Politiet har vært midlertidig bevæpnet siden november i fjor, og det er nå knyttet spenning til om den bevæpningen vil ta slutt fredag.

Dette er argumentene for og imot fortsatt generell bevæpning av politiet.


 1. MOT: –  Vi risikerer å endre kulturen og Norge som samfunn


  FOTO: Frode Hansen / VG / NTB Scanpix

  Leder av justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) er kritisk til å fornye tillatelsen, som nå har vart i snart ett år.

  – Jeg mener at vi nå begynner å nærme oss en situasjon der den midlertidig bevæpningen har vart så lenge at det er naturlig å vise mer aktiv handling for å finne alternative tiltak, sier hun til NTB, tirsdag.


  Hun har tidligere vist til erfaringer fra andre land, som viser at generell bevæpning fører til flere skader og drepte, og signaleffekten væpnet politi gir, skriver NRK.

  Hun har også uttalt at hun er redd for at en generell bevæpning vil føre til at man mister den lokale tilknytningen og verdidimensjonen norsk politi har vært kjent for.

  - Norsk politi er en viktig verdibærer av norsk kultur. Dersom vi generelt bevæpner politiet og bare satser på et sentralt aksjonspoliti er vi på ville veier. Da risikerer vi å endre Norge som samfunn. Vi må ta vare på og utvikle det beste med norsk politi, har Hadia Tajik uttalt til Dagbladet.


 2. FOR: - Trusselen mot politi og militære er ikke redusert


  FOTO: Jan Petter Lynau / VG / NTB Scanpix

  Bakgrunnen for bevæpningen er trusselsituasjonen mot Norge, og at Politiets sikkerhetstjenestes (PST) vurdering av at særlig uniformert politi er et potensielt terrormål.

  Leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener den generelle bevæpningen bør fortsette, fordi trusselen mot uniformert politi ikke er redusert.

  – Slik vi ser den nye trusselvurderingen, er den tatt noe ned i forhold til befolkningen, men ikke i forhold til politi og militært personell. Derfor mener vi at begrunnelsen som ble gitt i fjor, står seg like bra nå, sier Bolstad til NTB, tirsdag.


 3. MOT: – Våpen kan skape avstand mellom politi og innbyggere


  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad mener et ubevæpnet politi gjør Norge til et tryggere land.


  - Vi tror på et sivilt preg på politiet, og mener våpen kan skape avstand mellom politi og folk, sier Ropstad til NTB.

  Han legger til at bevæpningen også har ført til negative hendelser, som vådeskudd.


 4. - Politiet har ikke truet med våpen oftere det siste året, enn tidligere


  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (f.v.), politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland før en åpen høring om den midlertidige bevæpningen av politiet i Stortingets justiskomité tirsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  Politidirektør Odd Reidar Humlegård mener politiet har håndtert den midlertidige bevæpningen godt og viser til at politiet ikke har truet med våpen oftere det siste året enn tidligere. Han sier imidlertid at det har vært noen farlige situasjoner.

  – Vi har høstet erfaringer med bevæpning og har iverksatt tiltak for å begrense uønskede hendelser, fortsatte han.


  Blant annet gjelder det nye bæreløsninger og hylster for våpnene, samt enda mer trening på å være bevæpnet under ordinære tjenesteoppdrag, ifølge politidirektøren.
 5. MOT: – Bevæpning gjør at kriminelle bevæpner seg i større grad


  KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  - Vi fryktet også at politibevæpning på sikt ville ført til at kriminelle grupper bevæpnet seg i større grad, og at dette kunne skapt en eskalering, sier KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad, til NTB 2. november.

  SVs Snorre Valen mener i likhet med KrFs Kjell Ingolf Ropstad at generell bevæpning kan føre til at kriminelle bevæpner seg.

  – I verste fall kan det føre til et opprustningskappløp med kriminelle miljøer, hvor kriminelle også bevæpner seg i større grad, fordi de vet at politiet bærer våpen, har han uttalt til Dagsavisen.


 6. FOR: - Politiet kan ikke stå midt i kritiske situasjoner uten verktøyene de trenger der og da


  Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund, snakker med Hadia Tajik (Ap), leder i Justiskomiteen, før en åpen høring om den midlertidige bevæpningen av politiet i Stortingets justiskomité tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  - Dersom politiet skal være i stand til å skape et trygt samfunn og håndtere terrorangrep, må norsk politi bevæpnes permanent, skrev leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, på NRK Ytring.

  Han peker på at kriminaliteten blir stadig råere, og at antall farlige situasjoner har eskalert. Mens publikum kan løpe fra en kritisk og alvorlig situasjon, må politiet løpe til.

  - Det kan ikke være slik at politiet som står midt i dette ikke skal ha de verktøyene de trenger for å takle situasjonen der og da. Det handler om de tilfellene der tid er kritisk og hvorvidt våpenet er i bilen eller på hofta kan utgjøre en viktig forskjell, skriver han.


 7. FOR: - Bevæpning gir kortere responstid  Politiets Fellesforbund har fra før den midlertidige bevæpningen et landsmøtevedtak om at man skal jobbe for at politifolk kan gå med skytevåpen til vanlig, skriver Aftenposten.

  - Vi er for en generell bevæpning av politiet. Dette er begrunnet i samfunnsutviklingen og responstid. I mange situasjoner kan sekunder være forskjellen på liv og død.Legg til sol_no på SnapChat