Betaler 104.000 kroner daglig for luksusvilla med norske skattepenger: «Helt nødvendig»

Norske skattepenger går til å finansiere en overdådig luksusvilla i Hollywood i forbindelse med Oscar. Men filmbransjen og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) tror pengene kommer tilbake igjen.

Los Angeles , USA 20220324. Detaljer fra fra villaen Norsk filminstitutt har leid i Los Angeles for  å presentere norsk film under Oscar uka.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Los Angeles , USA 20220324. Detaljer fra fra villaen Norsk filminstitutt har leid i Los Angeles for å presentere norsk film under Oscar uka.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske skattepenger går til å finansiere en overdådig luksusvilla i Hollywood i forbindelse med Oscar. Men filmbransjen tror pengene kommer tilbake igjen.

– Det er sånn man gjør business her, sier den amerikanske filmprodusenten Tai Duncan til NTB.

Han var onsdag kveld til stede på en staselig mottakelse i luksusvillaen Norge leier i Hollywood Hills når «Verdens verste menneske skal kjempe om en Oscar-statuett.

Hedersgjestene var blant andre kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og crewet bak filmen, som stilte opp til fotoshoot foran svømmebassenget med solnedgangen over Los Angeles i bakgrunnen.

God plass i stuen på villaen som Norge har leid under Oscar-uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB
God plass i stuen på villaen som Norge har leid under Oscar-uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Jeg tror det kommer til å gi utbytte, for det du egentlig gjør, er å støtte en industri i landet ditt, sier Duncan.

Interiør av Lenny Kravitz

«Stanley House» er en praktfull moderne villa i Hollywood Hills med spektakulær utsikt over Los Angeles. I 2018 ble huset solgt for 33 millioner dollar, altså 290 millioner kroner etter dagens kurs.

Interiøret er designet av rockestjerne Lenny Kravitz, og huset har fem soverom og sju bad. I en forseggjort Youtube-video omtales eiendommen som «The Hollywood Rockstar House».

Dette huset leier Norsk filminstitutt sammen med andre norske aktører i forbindelse med Oscar-utdelingen denne uken. De skal blant annet bruke det til mottakelser og pressekonferanse for crewet bak «Verdens verste menneske» som er nominert i kategorien for beste utenlandske film og beste originalmanus, og for Liv Ullmann som er tildelt Æres-Oscar.

Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt mener det er verdt å leie det digre huset under Oscar-uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt mener det er verdt å leie det digre huset under Oscar-uka. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Det er jo et rasjonale bak at vi gjør dette. Det er jo ikke fordi vi synes det er gøy å rulle oss i luksus. Det er arbeid som vi håper vil gi god uttelling for norsk filmbransje, sier direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt til NTB.

312.000 kroner for tre dager

Hun opplyser at det skal foregå 130 møter i luksusvillaen. I tillegg til mottakelsene og pressekonferansen.

Totalt koster det 312.000 kroner å leie huset i tre dager. Hele budsjettet for de norske Oscar-arrangementene er på i underkant av én million kroner, hvorav statlige NFI står for rundt 550.000 kroner. I tillegg bidrar også Utenriksdepartementet, Virke og Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) med midler til spleiselaget.

I kjelleren på villaen er det innredet med en luftig lounge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I kjelleren på villaen er det innredet med en luftig lounge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

De neste dagene er huset også fullt av filmprodusenter fra Norge, som får muligheten til å presentere sine filmprosjekter for amerikanske bransjeaktører, som nevnte Tai Duncan.

Egentlig skulle dette arrangementet, som heter «Fiction Norway», ha foregått på TIFF i Tromsø, men det ble avlyst på grunn av korona og senere flyttet til Los Angeles.

– Jeg ville heller dratt til Tromsø. Jeg gjør ting som dette hele tiden. Nei da, hør her. Det er et nydelig hus, en fantastisk utsikt, det er fint for hvem som helst der ute, oss også, sier Duncan, som altså er vant med hvordan ting fungerer i LA.

Den amerikanske filmprodusenten Tai Duncan fra Los Angeles er overbevist om at Norge får tilbake pengene de bruker på luksushuset. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Den amerikanske filmprodusenten Tai Duncan fra Los Angeles er overbevist om at Norge får tilbake pengene de bruker på luksushuset. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Som en bølge

Filminstituttet håper at pengene de bruker på villaen og de andre arrangementene, skal komme tilbake igjen i statskassen en dag.

– Bare ett salg eller en distribusjonsavtale som kommer i stand via Fiction Norway i Los Angeles, vil sikre finansiering av norsk innhold langt ut over kostnaden for arrangementet, påpeker NFI i en epost til NTB.

En solid vinkjeller i huset. Foto: Terje Bendiksby / NTB
En solid vinkjeller i huset. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

For NFI-direktør Kjersti Mo var det åpenbart at de måtte prøve å utnytte oppmerksomheten «Verdens verste menneske» har fått, til å promotere norsk film i Hollywood.

– Jeg liker å bruke et bilde av en bølge. At nå er det en bølge for norsk film, men vi vil veldig gjerne at den skal vare veldig lenge.

Og avgjørelsen om å leie huset får full støtte av hun som sitter på pengesekken i Kulturdepartementet. Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) kaller det for et «helt nødvendig opplegg».

– Det å være på et sted som dette og kunne tiltrekke seg alle de store finansiørene i Hollywood, det gjør du ikke hvis du avtaler et møte på veikroa på hjørnet. Alt i Hollywood er veldig unorsk, Og det kan virke veldig unorsk og ekstravagant å leie et sånt hus, men her er det vanlig business, sier hun.

Anders Danielsen Lie, Eskil Vogt, Renate Reinsve og Joachim Trier foran svømmebassenget i den norsk-leide luksusvillaen under en mottakelse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Anders Danielsen Lie, Eskil Vogt, Renate Reinsve og Joachim Trier foran svømmebassenget i den norsk-leide luksusvillaen under en mottakelse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer