- Bestemmer vi oss for å gå den veien, mister vi hundretusenvis av mennesker

President Volodymyr Zelenskyj tror ikke at områdene Russland har okkupert siden 2014, kan gjenerobres militært uten at det vil koste hundretusenvis av liv.

President Volodymyr Zelenskyj tror ikke at Ukraina vil være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya og andre russiskkontrollerte områder uten at det vil koste hundretusenvis av liv. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB
President Volodymyr Zelenskyj tror ikke at Ukraina vil være i stand til å gjenerobre Krim-halvøya og andre russiskkontrollerte områder uten at det vil koste hundretusenvis av liv. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Jeg tror ikke at vi kan ta tilbake hele vårt territorium på militært vis. Om vi bestemmer oss for å gå den veien, vil vi miste hundretusenvis av mennesker, sa Zelenskyj i en videotale lørdag kveld.

Russland annekterte i 2014 Krim-halvøya, og russisk-støttede separatister tok kontroll over store deler av Donbas-regionen øst i Ukraina.

Ubeskrivelig vanskelig

De siste ukene har separatistene sammen med russiske styrker erobret nye byer og områder, og den største byen i øst, Sievjerodonetsk, er under harde angrep og kan stå for fall.

Russisk-støttede separatister avfyrer raketter fra en posisjon nær Panteleimonivka i utbryterrepublikken Donetsk øst i Ukraina. Foto: AP / NTB
Russisk-støttede separatister avfyrer raketter fra en posisjon nær Panteleimonivka i utbryterrepublikken Donetsk øst i Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer

Zelenskyj takket i videotalen de ukrainske styrkene som holder stand i Donbas, men medga at de nå står overfor «ubeskrivelig vanskelige» forhold.

Inne i byen

Ifølge guvernøren i Luhansk, Serhij Hajdaj, er russiske styrker alt inne i Sievjerodonetsk, der opptil 90 prosent av befolkningen skal ha flyktet.

– Det er imidlertid mulig at vi, for å unngå å bli omringet, vil bli nødt til å gjøre retrett, skrev Hajdaj på Telegram i helgen.

Russiskstøttede separatister har tatt kontroll over byen Lyman øst i Ukraina. Jana Skakova og sønnen Jehor flyktet til Pokrovsk da separatistene rykket inn. Foto: AP / NTB
Russiskstøttede separatister har tatt kontroll over byen Lyman øst i Ukraina. Jana Skakova og sønnen Jehor flyktet til Pokrovsk da separatistene rykket inn. Foto: AP / NTB Vis mer

Søndag ble de russiske angrepene mot byen ifølge Hajdaj trappet ytterligere opp.

– Situasjonen er helt ekstremt trappet opp, skriver han.

Knutepunkt

Både den russiske og ukrainske forsvarsledelsen bekreftet i helgen at byen Lyman, 60 kilometer øst for Sievjerodonetsk, nå er i russiske hender.

Byen er et knutepunkt for jernbanen i området og gir tilgang til viktige bruer over elva Severskyj Donets.

Russiske styrker rykker fram øst og sør i Ukraina og benytter blant annet kamphelikoptre av typen KA-52. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB
Russiske styrker rykker fram øst og sør i Ukraina og benytter blant annet kamphelikoptre av typen KA-52. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB Vis mer

Russiske styrker kontrollerer nå hele Ukrainas kystlinje mot Azovhavet, og de er også i ferd med å bevege seg sørover langs Svartehavskysten.

Langtrekkende våpen

– De russiske styrkene har sakte, men sikkert gjort betydelige framskritt under de harde kampene i det østlige Ukraina de siste dagene, selv om det ukrainske forsvaret rent generelt fortsatt er effektivt, heter det i en analyse fra Institute for the Study of War i USA.

Ukraina har bedt omverdenen om tunge våpen for å forsvare seg, og USA planlegger ifølge flere amerikanske medier å forsyne landet med mobile rakettsystemer av typen M270. De kan avfyre raketter med en rekkevidde på opp mot 300 kilometer.

Norske våpen

– Det er vanskelig å kjempe når du blir angrepet fra 70 kilometers hold og ikke har noe å kjempe tilbake med, sier Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin opplyste tidligere i uka at Norge er blant de land som sender tynge våpen til Ukraina, men norske myndigheter ikke har villet bekrefte dette.

Ifølge ubekreftede meldinger skal det være snakk om beltegående artillerikanoner av typen M109. De kan skyte granater med en rekkevidde på opptil 40 kilometer.

(©NTB)

DØDELIG REGN: Det som angivelig var dødelige brannbomber dalte på himmelen over Donbass i Ukraina. Video: Twitter/@Harris_EST Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer