Besøksvenn møtte Breivik 400 ganger – ble sagt opp

Gjennom ni år og 400 samtaler diskuterte Anders Behring Breivik og den eneste besøksvennen hans alt mulig. Men i fjor kuttet den terrordømte relasjonen.

Anders Behring Breiviks tidligere besøksvenn vitnet i tingretten onsdag. Helt til slutt sa han at han gjerne vil ta opp igjen samtalene han tidligere har hatt med den terrordømte mannen. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB
Anders Behring Breiviks tidligere besøksvenn vitnet i tingretten onsdag. Helt til slutt sa han at han gjerne vil ta opp igjen samtalene han tidligere har hatt med den terrordømte mannen. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB Vis mer
Publisert

Besøksvennen vitnet i retten onsdag. Teologen og feltpresten møtte Anders Behring Breivik 400 ganger i løpet av ni år. I totalt 700 timer snakket de to sammen om alt mulig.

– Har du opplevd noen endring hos Anders Behring Breivik i den tiden? undret Andreas Hjetland fra Regjeringsadvokaten.

Besøksvennen sa at samtalene ble mer og mer ærlige.

– At Anders er ganske konsistent i hva han mener om samfunnsutvikling overrasker meg ikke så veldig, sa vitnet.

Hjetland ville også vite om besøksvennen, som alltid startet møtene med Breivik i fengselet med et håndtrykk gjennom gitteret, snakket med ham om isolasjonsskader, eller at han på andre måter hadde tatt skade av soningsforholdene.

- Det var noe vi har snakket om jevnt og trutt. Også medisinbruk og konsekvensen av det, svarte mannen.

I mars i fjor avbrøt Breivik møtene med besøksvennen brått og uventet. Det skjedde på telefon, og vitnet fortalte at han opplevde samtalen som rar. Han avviste imidlertid at han tror Breivik kan ha avsluttet relasjonen av taktiske hensyn på grunn av den kommende rettssaken som nå pågår i Oslo tingrett.

(©NTB)

Mer om