Storbritannia:

Beryktet IS-medlem for retten

Mandag starter rettssaken i London mot britiske Aine Davis, som er tiltalt for å ha vært del av den beryktede IS-gruppen som gikk under navnet «The Beatles».

Court artist sketch by Elizabeth Cook of Aine Leslie Davis, 38, appearing in the dock at Westminster Magistrates' Court, central London, charged with terrorism offences in 2014 and possession of a firearm for a purpose connected with terrorism. Picture date: Thursday August 11, 2022.
Court artist sketch by Elizabeth Cook of Aine Leslie Davis, 38, appearing in the dock at Westminster Magistrates' Court, central London, charged with terrorism offences in 2014 and possession of a firearm for a purpose connected with terrorism. Picture date: Thursday August 11, 2022. Vis mer
Publisert

Davis er blant annet anklaget for å ha vært involvert i bortføringen av flere titall internasjonale journalister og hjelpearbeidere i Syria mellom 2012 og 2015.

Gruppen som IS-krigeren tilhørte, er kjent som «The Beatles» fordi alle de fire medlemmene snakket med britisk aksent. De skal alle ha vokst opp i London og ble fangevoktere for vestlige gisler etter at de vervet seg til IS.

Halshogging av gisler

IS-cellen skal ha holdt minst 27 gisler fra 15 land i Syria. Noen av dem ble løslatt etter forhandlinger om løsepenger, mens andre ble halshogd for åpent kamera. Opptakene ble deretter spredt i propagandavideoer for IS.

Blant ofrene var norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble tatt som gissel av IS i Syria i 2015 og torturert og drept etter lange forhandlinger om løsepenger.

Davis ble pågrepet i Tyrkia i 2015 og dømt i 2017 til sju og et halvt år i fengsel for å ha vært med i IS. Han ble løslatt i juli fjor og deportert til Storbritannia, hvor han ble pågrepet.

Flere siktelser

Hans kone Amal El-Wahabi ble i 2014 den første personen i Storbritannia dømt for å ha finansiert IS-jihadister etter at hun forsøkte å sende 20.000 euro til ektemannen i Syria.

Nå står han selv overfor to formelle siktelser i tinghuset Old Bailey i London: for å ha skaffet penger til terrorformål og for å ha hatt et skytevåpen med formål knyttet til terrorisme. Rettssaken ventes å ta i underkant av to uker.

Lederen for IS-cellen, briten Mohammed Emwazi, også kalt «Jihad John», ble drept i et amerikansk droneangrep i Syria i 2015. De to andre medlemmene, El Shafee Elsheikh og Alexanda Amon Kotey, ble begge dømt til livstid i fengsel i USA i fjor.

(©NTB)

Mer om