Bertheussen-saken går inn i ny fase

Må forklare seg om tagging og tusj.

Laila Anita Bertheussen skal tirsdag forklare seg på nytt under rettssaken mot henne i Oslo tingrett. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Egil Nyhus / NTB scanpix
Laila Anita Bertheussen skal tirsdag forklare seg på nytt under rettssaken mot henne i Oslo tingrett. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Egil Nyhus / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Var det en rød tusj fra Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Waras eget hus som ble brukt da noen tagget ned huset og bilen til samboerparet i desember 2018?

Aktoratet i den omfattende straffesaken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer gjennom 26 år går tirsdag inn i en ny fase. Den første uka handlet stort sett om å gi et overordnet inntrykk av alle de ulike hendelsene knyttet til Wara/ Bertheussen og partikollegene, ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde.

Tirsdag må imidlertid Bertheussen starte å svare på de konkrete punktene i tiltalen. Først ut er hendelsen der det natt til torsdag 6. desember i 2018 ble skrevet «Rasisit» på parets husvegg og tegnet et stort hakekors og skrevet «rasist» på bilen deres.

Rød tusj

Aktoratet varslet allerede før helgen at retten vil få se en tykk rød tusj av typen Penol 100, som ble funnet i huset da PST gjennomførte en ransaking av boligen på Røa. Dette skjedde imidlertid ikke før etter at Bertheussen var blitt siktet i saken, noe som først skjedde 14. mars i 2019.

Fram til da hadde den massive etterforskningen fra PST ikke greid å peke på noen de mistenkte for hendelsene mot huset i Vækerøveien på Røa og mot Tybring-Gjedde-paret.

Den røde tusjen ble funnet bak bøkene i en bokhylle i kjelleren på huset.

- Har betydning

I forkant av rettssaken uttalte statsadvokat Frederik Ranke at beslaget av tusjen har relevans til trusselhendelsene.

– Denne tusjen har betydning i forbindelse med at det var skrevet rasist. Det dreier seg om hva slags type tusj som ble brukt, sier Ranke.

Det skal også ha blitt funnet noen andre tusjer i nærheten av boligen, blant annet en som lå i en kum i veien. Disse var det imidlertid ikke aktuelt for politiet å koble til taggingen på huset og bilen. De var altfor tynne og kunne, etter etterforskernes oppfatning, ikke ha vært brukt.

Etterforskningsleder Kim Sæter sa i Oslo tingrett torsdag at tusjen som ble brukt, var om lag 1 cm bred. De andre tusjene som ble funnet var derimot bare 0,2 mm brede.

Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer. Hun nektet straffskyld på samtlige 15 punkter i tiltalen da saken startet i retten i forrige uke.

Hun selv og forsvareren advokat John Christian Elden mener PST har hatt et ensidig fokus og at en annen gjerningsperson står bak.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer