Berging av nederlandsk lastebåt skal starte i formiddag

Bergingen av det nederlandske lasteskipet som er i drift vest for Ålesund, starter onsdag formiddag hvis alt går etter planen. Havari synes usannsynlig nå.

Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik fikk slagside i Norskehavet mandag, og hele mannskapet er evakuert. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge / NTB
Det nederlandske lasteskip Eemslift Hendrik fikk slagside i Norskehavet mandag, og hele mannskapet er evakuert. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-Norge / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er veldig optimistiske til at fartøyet skal tas i slep i løpet av formiddagen og bringes inn i roligere farvann innaskjærs, sier beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket til NRK tidlig onsdag morgen.

Slepebåtene BB Ocean og Normand Drott lå da ved det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika i påvente av at det skal klargjøres for sleping. Fire spesialtrente bergingsmannskaper fra Nederland skal flys ut og settes av på lasteskipet, hvor de skal ta imot og feste slepetau til båten.

Onsdag morgen ligger skipet vel 40 nautiske mil vest for Ålesund, men bare rundt 30 nautiske mil fra land, det tilsvarer om lag 50 kilometer. Det blåste kuling i området natt til onsdag.

Været roer seg

Mortensholm poengterer at været er i ferd med å roe seg til det akseptable.

– Jeg antar at den største risikoen er at sjøgangen er så stor at man ikke får satt over sleper, men det er nok lite sannsynlig, sier han.

Om ikke bergingsmannskap får sleper om bord i det drivende skipet, kan det 5.460 tonn store fartøyet treffe land i løpet av ettermiddagen onsdag. Men Kystverket tror det blir berget før den tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer