Bergen stanser den 74 år gamle juletretradisjonen

Siden 1949 har Bergen hvert år gitt Newcastle et juletre i gave som takk for Englands innsats under krigen. Nå er det slutt på tradisjonen.

Tidligere statsminister Erna Solberg (t.v.) og tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland var med på å felle juletreet som skulle til Newcastle i 2013. Foto: Marit Hommedal / NTB
Tidligere statsminister Erna Solberg (t.v.) og tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland var med på å felle juletreet som skulle til Newcastle i 2013. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under førjulstiden i fjor ble transporten av det enorme juletreet på E16 politianmeldt, slik Bergens Tidende omtalte.

Ikke nok med det – for da treet omsider kom fram til England, ble det stanset av veterinærmyndighetene. Lord Mayor Karen Robinson i Newcastle måtte presse etaten for å få treet på plass foran rådhuset til Bergens vennskapsby.

Det ble siste gang en norsk julegran ble gitt til Newcastle, skriver Bergensavisen , for nå er det slutt på den årelange tradisjonen.

– Ønsket er å finne en mer bærekraftig og fremtidsrettet måte å takke for hjelpen på. Det er viktig å understreke at ingen vil avslutte tradisjonen, men heller videreføre den på en måte tilpasset verden vi lever i og i tråd med FNs bærekraftmål, står det i saksutredningen.

Det koster like under 170.000 kroner å finne et passende tre, hogge det ned, frakte det med bil til Dokken og deretter videre med båt til Skottland hvor det blir lastet opp på bil og kjørt til Newcastle.

Ifølge saksutredningen er det også et ønske fra Newcastle å endre på tradisjonen, blant annet fordi byen har lagt fram en handlingsplan om å bli en karbonnøytral by innen 2030.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer