Bergen havn avviste cruiseskip – kan havne i retten

Tidligere denne uken sa Bergen havn nei da et tysk cruiseskip ba om å få legge til. Rederiets agent vurderer å gå til erstatningssøksmål.

Oversiktsbilde: Utsikt over Bergen sentrum og Vågen fra Fløyen. Foto: Marianne Løvland / NTB
Oversiktsbilde: Utsikt over Bergen sentrum og Vågen fra Fløyen. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cruiseskipet Hamburg hadde fått avslag da det søkte om kaiplass for en måneds tid siden. Bystyret har bestemt at maks fire cruiseskip kan legge til, men da må ett av dem bruke landstrøm. Hamburg ville blitt det fjerde uten landstrøm, skriver Bergens Tidende.

Cruiseagent Kim Andre Angeltveit i Nordic Gateway kom opp med en kreativ løsning om å bruke et privat kaianlegg på Laksevåg. Det sa Kystverket nei til, fordi anlegget ikke hadde godkjente sikringstiltak. Med et cruiseskip på vei mot hansabyen tirsdag søkte Angeltveit på nytt om plass hos Bergen Havn. Igjen var svaret nei; det var fullt i havnen.

Angeltveit mener Bergen havn har brutt den lovpålagte plikten til å ta imot skip som ønsker det. Han vurderer å kreve erstatning. Et eventuelt krav vil inkludere erstatning til passasjerene som ikke fikk havneanløpet de var lovet.

Havnedirektør Ulrik Jørgensen erkjenner at bystyrets vedtak kan komme i konflikt med lovens krav, men sier det ikke var plass da Hamburg nærmet seg Bergen.

– Et fjerde anløp uten landstrøm ville ikke vært i tråd med bystyrets vedtatte cruisetak. Men vi ser at havnen formelt sett hadde en mottaksplikt her om vi hadde hatt ledig plass, sier han.

Jørgensen sier Hamburg fikk tilbud om å gå til land senere på dagen, men da hadde skipet fortsatt sørover.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer