Bergen: Forberedt på å trykke på den store røde knappen

Til tross for at smittesituasjonen i Bergen betraktes som oversiktlig, må innbyggerne være forberedt på grep mot smitteutbrudd i byen, sier byrådslederen.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) holdt torsdag pressekonferanse om virussituasjonen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) holdt torsdag pressekonferanse om virussituasjonen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

– Det er en dramatisk tid for Vestlandet, med store utbrudd i Ulvik og Voss, og tilfeller av mutert smitte i Bergen, sa byråsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse torsdag.

Valhammer sier at selv om situasjonen nå er oversiktlig, kan dette snu raskt.

– Ting kan skje fort, det kan endre seg fra time til time, sa han.

Den store røde knappen

I Bergen kommune er det oppdaget til sammen fire tilfeller av den sørafrikanske varianten av coronaviruset. De muterte virusvariantene gjør at det i kommunen er utvidet smittesporing, testing av nærkontakter til nærkontakter.

I tillegg tester Haukeland universitetssjukehus alle positive coronaprøver for mutantvirus.

– Det gjør også at vi raskt kan endre kurs når det trengs. Jeg trykker ikke på den store røde knappen i dag, men som by må vi begynne å forberede oss mentalt på at det kan skje, sa byrådslederen.

Han la til at det kan skje raskt.

– Avgrenset og avklart

Helsebyråd Beate Husa sier at kommunen opplever at de har grei oversikt over situasjonen, selv om de per dags dato ikke er kjent med smittevei til det ene tilfellet av sørafrikansk mutasjon.

– Det er en del svar vi venter på ennå, og derfor kan situasjonen endre seg raskt, sa helsebyråden.

– Hos oss er de fire tilfellene av den sørafrikanske mutasjonen tilknyttet hverandre. Vi har per nå ingen grunn til å mistenke spredning utover disse, og eventuelt deres nærkontakter, sa hun.

Tilfellet med britisk variant er avgrenset og avklart. Ifølge Husa er disse spredningstilfellene i hovedsak knyttet til nærkontakter.

Leter etter pasient 0

– Vi har altså ikke ulike smittekjeder eller villsmitte som vi har oppdaget, selv om det nå blir viktig å finne pasient 0 (for den sørafrikanske mutasjonen). Det jobber vi grundig med nå, sa helsebyråden.

Tilfellene av sørafrikansk mutasjon er også nærkontakter, men helsebyråden forteller at de nå jobber med testing og smittesporing tilknyttet en arbeidsplass.

– Vi kartlegger også nå smitte hos en person som har tilknytning til B-sykehuset, og ansatte og beboere blir nå testet bredt, sa Husa om sykehjemmet.

Kommunen hadde utbruddsmøte om dette onsdag, og vil ha et nytt møte torsdag.

Bergen har så langt testet 220.000 mennesker, tilsvarende 77 prosent av innbyggerne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer