Ber verden ta situasjonen ved Taiwan på alvor

Nestlederen i Japans konservative regjeringsparti Taro Aso mener at Japan og andre land må kunne avskrekke Kina for å sikre fred i Taiwanstredet.

Taro Aso, nestleder i Japans regjeringsparti, mens det er viktig at Japan kan avskrekke land som Kina for å hindre krig om Taiwan. Foto: Kyodo News / AP / NTB
Taro Aso, nestleder i Japans regjeringsparti, mens det er viktig at Japan kan avskrekke land som Kina for å hindre krig om Taiwan. Foto: Kyodo News / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Det viktige for oss nå er at det ikke blir noen krig i regionen, inkludert i Taiwanstredet, sa Aso på en sikkerhetskonferanse på Taiwan tirsdag.

– Vi må våkne opp nå, fra Taiwan til USA og i andre likesinnede land. Det er på tide at vi viser vår vilje og beslutningsdyktighet og vår avskrekkingsevne, sa han videre.

Japan er Taiwans nærmeste nabo, og Aso mener at Japan bør være først ute med å gi verden beskjed om hvor landet står slik at budskapet også når Kina.

Han sier det er «et spørsmål om liv og død» for Japans sikkerhet å sikre en verdensorden basert på internasjonal lov og universelle verdier.

Aso er tidligere statsminister og fortsatt en av tungvekterne i Det liberaldemokratiske partiet (LDP). Uttalelsene kommer samtidig som Japan har besluttet å ruste opp og bruke betydelig mer penger på forsvaret i årene som kommer.

LDP ønsker også å endre landets offisielle pasifistiske linje, selv om det har slitt med å samle støtte til dette.

(©NTB)

Følg Sol på Facebook!

Mer om