Ber russiske soldater legge ned våpnene

Ukrainas president oppfordrer russiske soldater til å legge ned våpnene, og han lover å ivareta dem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lover å ivareta russiske soldater som overgir seg. Bildet er fra et møte i Kyiv tidligere denne måneden med USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Genya Savilov / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lover å ivareta russiske soldater som overgir seg. Bildet er fra et møte i Kyiv tidligere denne måneden med USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Genya Savilov / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Dere kommer til å bli behandlet på sivilisert vis. Ingen skal få vite omstendighetene rundt overgivelsen deres, sier president Volodymyr Zelenskyj på russisk i sin daglige videotale.

Talen ble publisert bare timer etter at Russland lørdag fikk på plass en ny lov som gir hardere straff for folk som overgir seg frivillig eller som deserterer. Loven henger sammen med president Vladimir Putins kunngjøring tidligere i uken om delvis mobilisering av 300.000 russere.

– Det er bedre å avvise innkallingsbrevet enn å dø som krigsforbryter på fremmed jord, sier Zelenskyj.

– Det er bedre å stikke av fra en kriminell mobilisering enn å bli forkrøplet og deretter stilt til ansvar i en domstol for deltakelse i en angrepskrig, sier han videre.

– Det er bedre å overgi seg til den ukrainske hæren enn å bli drept i angrep fra våre våpen, rettferdige angrep fra Ukraina som forsvarer seg i denne krigen, fortsetter Zelenskyj, som advarer om at Putin med vitende «sender russere i døden».

(NTB)

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer