Ber kirken erklære Putin som djevelen

Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd oppfordrer den ortodokse kirken i landet til å distansere seg fra Russland og erklære Vladimir Putin som djevelen.

Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd oppfordrer den ortodokse kirken i landet til å distansere seg fra Russland og erklære Vladimir Putin som djevelen. Foto: Sergej Guneev / Spuntik / Pool via Reuters / NTB
Lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd oppfordrer den ortodokse kirken i landet til å distansere seg fra Russland og erklære Vladimir Putin som djevelen. Foto: Sergej Guneev / Spuntik / Pool via Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Utspillet fra rådets leder Oleksij Danilov henger sammen med en strid om den ortodokse kirken fortsatt skal få lov å ha tilholdssted i det verdensberømte Grotteklosteret i Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Hvis dere ikke har noen tilknytning til Russland, så kan dere ta offisielt farvel og si at den russiske presidenten Vladimir Putin er Satan, krever Danilov av den ukrainsk-ortodokse kirken.

Han kom med uttalelsen på ukrainsk fjernsyn tirsdag.

Den russisk-ortodokse patriarken Kirill er også en djevel, la Danilov til.

Kirill, den russisk-ortodokse kirkens øverste leder, skapte overskrifter da han i oktober sa at Putin var utpekt av Gud til å styre Russland.

Fram til mai i år var den ukrainsk-ortodokse kirken underlagt patriarkatet i Moskva. På det tidspunktet hadde kirken offisielt erklært at den ikke lenger retter seg etter Moskva, og den fordømte Russlands krig mot Ukraina.

Men ukrainske myndigheter mistenker kirken for å samarbeide med Moskva. Kirkens områder har blitt gjennomsøkt flere ganger.

Myndighetene har sagt opp kirkens leiekontrakt i det historiske klosteret fra nyttår. Klosterets leder Pavel Lebed har kritisert president Volodymyr Zelenskyj for dette og bedt om at kirken fortsatt må få holde til der.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer