Ber britene lære seg å leve med corona

Storbritannias statsminister Boris Johnson vil fjerne gjenværende smitteverntiltak 19. juli og oppfordrer befolkningen til å lære seg å leve med viruset.

Storbritannias statsminister Boris Johnson legger mandag fram planer om en full gjenåpning fra 19. juli. Han sier samtidig at britene må lære seg å leve med viruset. Foto: Jeff J Mitchell / Pool Photo via AP / NTB
Storbritannias statsminister Boris Johnson legger mandag fram planer om en full gjenåpning fra 19. juli. Han sier samtidig at britene må lære seg å leve med viruset. Foto: Jeff J Mitchell / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Johnson hadde i utgangspunktet planlagt en full gjenåpning fra 21. juni, men dette måtte utsettes på grunn av smitteøkningen i landet ettersom delta-varianten fikk fotfeste.

Varianten utgjør nå så godt som alle nye smittetilfeller i Storbritannia.

Statsministeren skal legge fram gjenåpningsplanene på en pressekonferanse mandag, mens helseminister Sajid Javid skal orientere Parlamentet.

Restriksjoner

Det er registrert mer enn 128.000 dødsfall tilknyttet pandemien i Storbritannia.

Kun Russland har flere dødsfall i Europa. Britene er på vei ut av en tredje nedstengningsperiode, men det gjenstår fortsatt enkelte restriksjoner.

Nattklubbene har ikke fått åpne dørene, storskala-arrangementer går med begrenset kapasitet og det er fortsatt begrenset servering i landets mange puber. Statsministerens kontor sier at de siste tallene indikerer at smitten vil øke i takt med at restriksjonene fjernes, men også at «sammenhengen med sykehusinnleggelser og dødsfall har minket» på grunn av vaksineringen i landet.

Storbritannia var blant de første landene til å starte vaksinering i desember. Rundt 64 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert.

– I dag legger vi fram hvordan vi kan gi folk friheten tilbake, heter det i en uttalelse fra Johnson i forkant av pressekonferansen.

Ber folk ta ansvar

Johnson understreket imidlertid at pandemien ikke er over. Folk må «begynne å lære å leve med viruset» og «utvise dømmekraft» i hverdagen, heter det videre.

Regjeringen har antydet at den vil plassere mer ansvar hos den enkelte og muligens gjøre det frivillig å bruke munnbind i det offentlige rom.

Legeforeningen British Medical Association (BMA) har oppfordret regjeringen til å holde på noen restriksjoner og vist til det de kaller en urovekkende økning i smittetilfellene, som er oppe i nesten 30.000 per dag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer