– Belastningen på helsetjenesten kan bli langvarig

Økningen av covid-19-smitte i befolkningen har avtatt noe den siste uken, ifølge FHI. Samtidig er det en økning av innlagte covid-pasienter.

Det er flere som er innlagt på sykehus med covid-19. Illustrasjonsbilde Foto: Terje Pedersen / NTB
Det er flere som er innlagt på sykehus med covid-19. Illustrasjonsbilde Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– Vinterens bølge av covid-19 er pågående. Det har vært en økning i smittespredning i befolkningen gjennom flere uker. Det kan se ut som økningen har avtatt noe siste uke. Videre utvikling er usikker på grunn av fremveksten av nye covid-19 virusvarianter. Det må tas høyde for en mulig/videre økning i smittespredning fram mot jul, skriver Folkehelseinstituttet ( FHI) i sin ukesrapport.

Videre skriver FHI at sykehusene og kommunene må være forberedt på flere innleggelser med -covid-19.

Flere innlagt på intensiv

Rapporten viser at antall innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19 har økt gjennom flere uker. Antall nye innleggelser i intensiv med covid-19-avdeling er fortsatt på et lavt nivå, men det var en økning siste uke. I uke 47 var det 22 innlagt i intensiv, det er 10 flere enn i uke 46.

– Antall covid-19 assosierte dødsfall har vært økende siden uke 45. Insidensen av innleggelser og dødsfall er høyest blant personer 75 år og eldre og høyere blant personer som ikke har mottatt koronavaksine i høst, skriver FHI i rapporten.

Kan få bølger av flere virus

FHI oppfordrer eldre og personer i risikogrupper til å vaksinere seg så fort som mulig.

I en pressemelding skriver også FHI at det er sannsynlig at vi denne vinteren får en bølge av covid-19 og epidemier av influensa og RSV-infeksjon samt kanskje også kikhoste og Mycoplasma pnemoniae-infeksjoner.

– Belastningen på helsetjenesten er begynt og kan bli langvarig dersom bølger og epidemier kommer etter hverandre. Samtidige bølger eller epidemier kan gi stor belastning, særlig mellom midten av desember og midten av januar, sier Trygve Ottersen i FHI.