Belarus ut mot fredsprisen: – Nobel hadde snudd seg i graven

Alfred Nobel snur seg i graven over at aktivisten Ales Bjaljatski vant fredsprisen, sier belarusiske myndigheter.

Ales Bjaljatski sitter i dag fengslet i Belarus, som omtales som Europas siste diktatur og er alliert med Russland. Foto: Wiktor Nummelin/ TT / NTB
Ales Bjaljatski sitter i dag fengslet i Belarus, som omtales som Europas siste diktatur og er alliert med Russland. Foto: Wiktor Nummelin/ TT / NTB Vis mer
Publisert

– De siste årene har en rekke fundamentale avgjørelser tatt av Nobelkomiteen vært så politiske at, unnskyld meg, Alfred Nobel hadde snudd seg i graven, sier talsperson Anatoly Glaz i Belarus' utenriksdepartement, ifølge AFP.

Bjaljatski har sittet fengslet i Belarus siden 14. juli 2021 etter anklager om skatteunndragelse. Menneskerettsorganisasjoner sier han er en politisk fange.

Forfatteren og demokratiaktivisten Bjaljatski var en av initiativtakerne bak den demokratiske bevegelsen som oppsto i Belarus på midten av 80-tallet. I 15 år var han leder for menneskerettsorganisasjonen Vjasna.

60-åringen har tidligere mottatt en rekke priser for sitt arbeid, deriblant Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2011, Václav Havel-prisen for menneskerettigheter i 2013, Right Livelihood-prisen i 2020.

Bjaljatski delte årets fredspris sammen med den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer