Bekymret for militært samarbeid: - Kan bidra til økt spenning

USA og Sør-Korea er «dypt bekymret» for styrket militært samarbeid mellom Russland og Nord-Korea.

USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og Sør-Koreas utenriksminister Park Jin møttes i Seoul torsdag. Foto: Jonathan Ernst / Pool Photo via AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og Sør-Koreas utenriksminister Park Jin møttes i Seoul torsdag. Foto: Jonathan Ernst / Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

USAs utenriksminister Antony Blinken møtte torsdag Sør-Koreas utenriksminister Park Jin i Seoul. De to ga uttrykk for «dyp bekymring» og diskuterte muligheten for å styrke avskrekkingen overfor Nord-Korea og etablere et tettere strategisk samarbeid med Japan.

– Våre tre land tar allerede steg for å bedre vår felles respons gjennom deling i sanntid av informasjon om nordkoreanske raketter, treparts forsvarsøvelser og arbeid for å motvirke Nord-Koreas ondsinnede cyberaktiviteter, heter det i en uttalelse.

Hjelper hverandre

USA, Sør-Korea og Japan har fordømt det de sier er en flyt av våpen og militært utstyr fra Nord-Korea til Russland. De viser til frakt av last mellom de to landene som bevis.

Nord-Korea og Russland avviser påstandene, men de to landenes ledere ble enige om tettere militært samarbeid da de møttes i september.

Landene mistenker at Nord-Koreas leder Kim Jong-un ønsker russisk teknologi og annen hjelp som motytelse for støtten.

– Vi ser Nord-Korea forsyne Russland med militært utstyr til landets brutale aggresjon mot Ukraina, men vi ser også at Russland gir teknologisk støtte til Nord-Korea for deres militærprogrammer. Det er en reell trussel mot Sør-Koreas sikkerhet, sa Blinken.

Ber Kina gripe inn

Blinken oppfordrer også Kina til å hjelpe til med å stanse Nord-Koreas «destabiliserende handlinger», blant annet landets mange rakettester.

– Kina har et unikt forhold til Nord-Korea. Som følge av det forholdet har de reell innflytelse, og vi ber Kina om å bruke den innflytelsen til å spille en konstruktive rolle i å trekke Nord-Korea tilbake fra denne uansvarlige og farlige oppførselen, sa Blinken.

Det angivelige militærsamarbeidet er i strid med Kinas egne interesser, ifølge Park.

– Om det er våpenavtaler, vil det bidra til økt spenning i denne delen av verden, og Kina vil ikke like det, sa han.

USAs president Joe Biden ventes å møte Kinas president Xi Jinping neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer