Bekymret Biden ringte Netanyahu

USAs president Joe Biden ringte søndag Israels president Benjamin Netanyahu for å gi uttrykk for bekymring for den fastlåste striden om rettsreformen i landet.

Joe Biden. (Foto: AP/NTB)
Joe Biden. (Foto: AP/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Biden oppfordret Netanyahu til å jobbe for et kompromiss i saken, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

I uken som gikk avviste Netanyahu et forslag til kompromiss fra president Isaac Herzog i den betente striden.

Israels nasjonalforsamling stemte tidligere i forrige uke for regjeringens omstridte rettsreform, som blant annet vil gjøre det svært vanskelig å fjerne statsministeren og gi de folkevalgte anledning til å sette kjennelser fra høyesterett til side.

Kjerneverdier

Netanyahu-regjeringens rettsreformplan har utløst elleve uker på rad med demonstrasjoner.

Motstanderne mener at en slik reform vil være en trussel mot demokratiet i Israel. Motstandere viser også til at Netanyahu er tiltalt for korrupsjon, og de mener han kan komme til å bruke reformen til å knuse enhver dom som måtte felles mot ham. Netanyahu har avvist begge anklagene.

I sine første kommentarer til saken sa Biden søndag at reformen må ivareta det han kaller demokratiske kjerneverdier. Demokratiske prinsipper har alltid vært, og må alltid være, kjennemerket på forholdet mellom USA og Israel, sa Biden.

– Presidenten tilbød støtte til forsøk om å utarbeide et prinsipp rundt den foreslåtte rettsreformen og som er i tråd med disse kjerneverdiene, står det i uttalelsen fra Washington.

– Sterkt og levende demokrati

Netanyahus kontor sendte etter samtalen ut en uttalelse der det heter at statsministeren forsikret Biden om at det israelske demokratiet er friskt.

– Israel har vært, og vil fortsatt være, et sterkt og levende demokrati, står det i uttalelsen fra Jerusalem.

De to lederne snakket også om «den iranske trusselen», uttaler Netanyahus kontor, uten å utdype.

Senere søndag sendte Netanyahus parti Likud ut en uttalelse der det heter at regjeringskoalisjonen har som mål å få reformen vedtatt i nasjonalforsamlingen innen 2. april, da de folkevalgte går ut i en måned lang pause.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer