BBC: Nærmere tre ganger så mange coronadødsfall i Iran

Coronaviruset har kostet nærmere 42.000 liv i Iran, nesten tre ganger så mange som myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til.

Coronaviruset har trolig krevd nærmere 42.000 liv i Iran, nærmere tre ganger flere enn det myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til. Foto: AP / NTB scanpix
Coronaviruset har trolig krevd nærmere 42.000 liv i Iran, nærmere tre ganger flere enn det myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge helsemyndighetene i Iran har 278.827 iranere testet positivt for coronaviruset, og av disse er 14.405 døde.

BBC har fått tilgang til dokumenter som viser at de reelle tallet på smittede er 451.024 og at tallet på døde er nærmere 42.000.

Blant de døde var det nærmere 2.000 utlendinger, noe som ifølge BBC tyder på at flyktninger og migranter, de fleste av dem fra nabolandet Afghanistan, har vært ekstra hardt rammet.

Tidligere

Det første coronadødsfallet i Iran ble registrert så tidlig som 22. januar, over en måned tidligere enn det myndighetene har oppgitt, viser dokumentene BBC oppgir å ha fått fra en anonym iransk kilde.

Dokumentene viser antallet sykehusinnleggelser over hele Iran, inkludert identitet og hvilke symptomer pasienten hadde. Det går også fram hvor lenge pasientene var innlagt og hvilke underliggende sykdommer de led av.

BBCs kilde forteller at de lekker dokumentene «for å kaste lys over sannheten» og for å «få en slutt på det politiske spillet» rundt koronapandemien og dens omfang i Iran.

Sterkt press

En rekke eksperter har tidligere stilt spørsmål ved koronastatistikken fra det iranske helsedepartementet og har blant annet vist til manglende samsvar mellom denne og statistikk over overdødelighet i landet, det vil si antall dødsfall sammenlignet med tidligere år.

Den britiske kringkasteren har snakket med iranske leger som hevder at landets helsedepartement har vært under sterkt press fra sikkerhets- og etterretningstjenesten i landet.

– Sikkerhetstjenestenes holdning var at man ikke skulle erkjenne at koronaviruset var påvist i Iran, sier en anonym lege.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei hevdet i februar at utenlandske krefter kom med usannheter om koronasituasjonen i Iran for å påvirke utfallet av valget i landet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer