Basketstjerne ber Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland

Basketballstjernen Brittney Griner bønnfaller USAs president Joe Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland, der hun har vært fengslet siden februar.

Den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner ber i et brev til president Joe Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland, der hun sitter fengslet. Hun er siktet for smugling av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som kan straffes med inntil ti års fengsel. Foto Aleksandr Zemliantsjenko / AP / NTB
Den amerikanske basketballstjernen Brittney Griner ber i et brev til president Joe Biden om hjelp til å komme seg ut av Russland, der hun sitter fengslet. Hun er siktet for smugling av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som kan straffes med inntil ti års fengsel. Foto Aleksandr Zemliantsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Griners agent Lindsay Kagawa Colas sier at brevet ble levert til Det hvite hus på mandag. Mesteparten av innholdet er privat, men Griners representanter har delt noen linjer fra brevet.

– Mens jeg sitter her i et russisk fengsel, alene med tankene mine og uten beskyttelsen fra min kone, familie, venner, OL-trøye eller noen av mine bragder, er jeg livredd for at jeg kan komme til å bli her for alltid, skriver Griner i brevet.

Pågrepet i februar

WNBA-stjernen ble pågrepet på flyplassen i Moskva 17. februar, etter at tollere fant cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen hennes. Det skjedde noen dager før den russiske invasjonen i Ukraina.

Griner er siktet for smugling av en betydelig mengde av et narkotisk stoff, noe som kan straffes med inntil ti års fengsel. Saken mot henne gjenopptas på torsdag.

Amerikanske myndigheter har beskrevet fengslingen av 31-åringen som «urettmessig» og mener at hun må settes fri.

Støttespillerne hennes har tatt til orde for en fangeutveksling, lik den som ble gjort i april, da veteranen Trevor Reed ble hentet tilbake til USA i bytte mot en russisk pilot.

– Gjør alt du kan

I brevet bønnfaller Griner Biden om å jobbe for å få henne hjem til USA.

– Vær så snill: Gjør alt du kan for å få oss hjem. Jeg stemte for første gang i 2020, og jeg stemte på deg. Jeg tror på deg. Jeg har fortsatt igjen å gjøre så mye godt med friheten min, som du kan hjelpe meg å få tilbake, skriver Griner.

– Jeg savner kona mi! Jeg savner familien min! Jeg savner lagkameratene mine! Det gjør så vondt å vite at de lider akkurat nå. Jeg er takknemlig for alt hva du kan gjøre nå for å få meg hjem, heter det videre.

Griner regnes som en av verdens beste kvinnelige basketballspillere. Hun har to OL-gull for USA og en WNBA-tittel med Phoenix Mercury. De siste sju årene har hun spilt i Russland mens det er vinterpause i den amerikanske proffligaen.

(©NTB)

SKY BROWN: 13-åringen herjer i skateboard-sirkuset, men det er ingen selvfølge. Video: Rødt Kort Vis mer
Mer om