Barth Eide: - Russland gnir seg i hendene

Vesten kan tape troverdighet på grunn av sprikende holdninger til Israel og konflikten på Gazastripen, frykter utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Emilie Holtet / NTB)
Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Emilie Holtet / NTB) Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Han mener at Vesten står i fare for å bli oppfattet som dobbeltmoralsk av resten av verden.

For mens Russlands krigføring i Ukraina møtes med unison fordømmelse, er vestlige land langt mer splittet når det gjelder det Eide hevder er israelske brudd på humanitærretten.

– Jeg er veldig bekymret for effekten på Vesten og Nato av det som skjer i Gaza. For der Ukraina-saken har vært samlende, så har vi en dyp strategisk splittelse når det gjelder forståelsen av Midtøsten, sier Eide.

«Så mange drepte, så mange barn»

Eide er fortsatt tydelig på Israels rett til å forsvare seg mot terror og mot Hamas.

– Men måten man gjør det på, må være i tråd med grunnprinsippene i humanitærretten, sier han og trekker blant annet fram Israels blokade av Gazastripen.

– Det å holde en hel sivilbefolkning på 2,3 millioner mennesker uten vann, strøm, medisiner, mat og drivstoff i mange uker er i strid med humanitærretten. Og vi opplever at så mange drepte, så mange barn, så mange sivile, er ikke proporsjonalt i forhold til formålet.

– Når vi sier dette om russisk oppførsel i Bakhmut, så vil det være rart at vi ikke sier det om israelsk oppførsel i Gaza by, påpeker utenriksministeren.

Møtte Blinken

EU-landene, hvorav 22 land er med i Nato, er som kjent dypt splittet når det gjelder Midtøsten. Det kom blant annet til syne på det siste EU-toppmøtet, der EU-lederne diskuterte i timevis om de skulle be om «pause» eller «pauser» i krigshandlingene på Gazastripen.

Eide tok også opp saken da han møtte sin amerikanske kollega Antony Blinken på sidelinjen under Natos utenriksministermøte tirsdag.

– Hvis vi ikke følger de samme prinsippene, hvis ikke det vi mener er feil når Russland gjør det, også er feil når våre venner gjør det, så mister vi troverdighet. Og det er noe vi bør bekymre oss for i Nato. Dette har en effekt på Vestens innflytelse i resten av verden. Den går ned dag for dag, sier han.

– Føler du at du får gehør for de argumentene du nå framfører?

– Ja, det synes jeg. I økende grad.

Kan tjene Russland

Eide frykter også at Russland vil tjene på Vestens dalende troverdighet.

– Russland gnir seg hendene. De har jo slitt med Vestens sterke samhold mot Russland og for Ukraina.

– Det at vi nå ser en dyp splittelse hvor Vesten på en måte blir den svakere part, det er åpenbart noe Russland kan kapitalisere på. Og nettopp derfor skal vi ikke gi dem ammunisjon, slår Eide fast.

(©NTB)

Mer om