Barth Eide: - Jeg frykter et blodbad

Den israelske hæren har fått ordre om å forberede «evakuering» av palestinerne fra Rafah. Utenriksminister Espen Barth Eide frykter et blodbad og advarer Israel mot å rykke inn.

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB)
Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Jeg frykter et blodbad dersom israelske styrker nå rykker inn i Rafah. Over 1 million mennesker har allerede vært gjennom et helvete på jord og har søkt tilflukt i en by som vanligvis huser 200.000, sier Barth Eide i en uttalelse til NTB.

Han sier menneskene i Rafah ikke lenger har noen steder å flykte til og viser til at folkeretten er klar på at sivile må beskyttes.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte fredag at han har beordret militæret til å forberede en «evakuering» av palestinerne fra Rafah før en varslet bakkeinvasjon.

Ordren kommer på tross av at USA har sluttet seg til advarsler fra Norge, FN og en rekke hjelpeorganisasjoner mot å invadere Rafah.

– Jeg vil på det sterkeste advare Israel om de tragiske konsekvensene for sivilbefolkningen dersom de gjør dette. En bakkeoperasjon vil gjøre en allerede katastrofal situasjon enda verre, og enda vanskeligere å få inn livsviktig humanitær hjelp, sier Barth Eide.

De siste dagene har israel gjennomført en rekke bombeangrep mot den tettbefolkede grensebyen helt sør på Gazastripen. Anslagsvis 1,5 millioner palestinere befinner seg i Rafah. Over 1 million av dem har flyktet fra krigshandlingene lenger nord.

Mer om