Barth Eide frykter blodbad

Over 120 drept i nye israelske angrep i Gaza.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kommenterer våpenhvilen i Gaza. Foto: Emilie Holtet / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kommenterer våpenhvilen i Gaza. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) frykter et blodbad dersom israelske styrker rykker inn i Rafah lengst sør på Gazastripen.

Minst 127 palestinere ble natt til søndag drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter. Ett av bombemålene var en barnehage i Rafah.

Barnehagen som ble angrepet, lå øst i Rafah og huset ifølge lokale kilder og helsepersonell internt fordrevne, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Flere skal ha blitt drept i det israelske flyangrepet, blant dem to små barn, og mange ble såret.

Angrepet var det siste i rekken de siste dagene, og fortvilelsen blant de mange som har søkt tilflukt i Rafah, øker.

Er i himmelen

– Barna lå bare og sov da vi plutselig ble bombet. Soverommet raste sammen over barna. Gud hentet et av dem, og tre andre unnslapp døden, fortalte den fortvilede faren Ahmad Bassam al-Jamal lørdag.

Han var en av mange sørgende utenfor sykehuset i Rafah lørdag kveld.

– Barnet mitt er nå i himmelen, sa han med gråt i stemmen.

Mads Gilbert har arbeidet frivillig som lege på Gaza i en årrekke. Nå skaper han igjen reaksjoner med sine uttalelser om krigen. Vis mer

Advarer

Israels forsvarsminister Yoav Gallant varslet tidligere i uka en offensiv mot Rafah, noe FN-organisasjonen og flere land advarer sterkt mot.

– Rafah er en trykkoker av fortvilelse, og vi frykter for det som nå kommer, sa en talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA) fredag.

– Dette kan ikke skje, Rafah må ikke angripes, sa lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) i de palestinske områdene, Rik Peeperkorn.

Frykter blodbad

– Hvis man nå også rykker inn der, hvor det relativt sett har vært mindre kamphandlinger enn lenger nord, så frykter jeg rett og slett et blodbad, sier Barth Eide i et intervju med NRK Helgemorgen.

– Vi og veldig mange andre land, som Tyskland, advarer Israel mot å gjøre dette, sier han.

– Å gå til aksjon nå i Rafah – det siste og meste overfylte stedet – slik Israels forsvarsminister kunngjorde, lar seg simpelthen ikke rettferdiggjøre, slo Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock fast lørdag.

EUs utenrikssjef Josep Borrell advarer også Israel mot å gå til angrep mot Rafah og viser til at over 1 million internt fordrevne har søkt tilflukt i byen på grensa til Egypt.

– De hevdet at dette var en trygg sone, men i realiteten ser vi hvordan bombingen som rammer sivilbefolkningen, fortsetter og at det forårsaker en svært alvorlig situasjon, sa han lørdag.

AVKLEDD: Israelske styrker skal ha arrestert flere titalls palestinere i Gaza. Reporter: Emma Dalen. Video: X Vis mer

Stadig flere ofre

Ifølge palestinske helsemyndigheter er minst 27.365 mennesker drept i israelske angrep i Gaza siden Hamas-angrepet mot det sørlige Israel 7. oktober.

Ytterligere 8000 er savnet, og det fryktes at mange av dem ligger i ruinene av bombede bygninger.

66.630 palestinere er såret i de israelske angrepene, og mange av dem er lemlestet for livet.

Rundt 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge helsemyndighetene kvinner og barn.

Katastrofal situasjon

Barth Eide beskriver situasjonen i Gaza som katastrofal.

– Det er en humanitær krise utover omtrent alle proporsjoner, sier han.

– En ting er det enorme antallet drepte, over 27.000, halvparten av dem barn, og veldig mange skadde. I tillegg til dette så har vi mangel på mat, medisiner og grunnleggende tjenester som vann og strøm, sier Barth Eide.

(©NTB)

GAZA: Videoklipp publisert av Hamas viser hvordan soldater kommer ut fra tunneler og angriper israelske militærkjøretøy til fots. Reporter: Edward Stenlund. Video: RT / HAMAS Vis mer
Mer om