Barnetoget i Oslo avlyses – blir en annerledes 17. maifeiring

Det blir ikke noe barnetog i Oslo slik vi kjenner det på 17. mai i år heller. Koronapandemien gjør at 17. maikomiteen har måttet tenke alternativt.

Karl Johans gate sett fra Slottet i en tid før koronapandemien lammet verden. Foto: Heiko Junge/NTB
Karl Johans gate sett fra Slottet i en tid før koronapandemien lammet verden. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble det store barnetoget avlyst, og erstattet av en svært redusert utgave. Nasjonaldagfeirende nordmenn ble henvist til egne kohorter der flere feiret ved å klappe fra balkonger, terrasser og vinduskarmer.

I år var håpet at det ville bli mulig med en mer normal feiring. Det skjer ikke. Smittetrykket og nedstengingen har gjort at 17. maikomiteen i Oslo nå avlyser barnetoget.

Det bekrefter komiteen i en pressemelding fredag.

– Det er ingen lett avgjørelse å ta, men det er en nødvendig avgjørelse. Både jeg og resten av 17. maikomiteen er opptatt av at Oslos befolkning skal få feire denne dagen. I år som i fjor blir det en annerledes feiring, sier komitéleder Rauand Ismail (MDG).

Jobber med detaljene

– Vi jobber fortsatt med detaljene, men vi kan love at vi vil ivareta verdiene og tradisjonene som denne dagen handler om: Demokrati, samhold, barn og glede. I år har jeg lyst til at feiringa skal dedikeres litt til alle ungdommene og elevene i Oslo som har mistet en viktig ungdomstid, sier Ismail.

Komiteen varsler at det vil bli publisert program for nasjonaldagsfeiringen fortløpende på Oslo kommunes nettsider.

Vil gi barna en fin dag

Ordfører Marianne Borgen (SV) sier at det viktigste nå blir å sørge for at nasjonaldagsfeiringen likevel blir et avbrekk fra pandemiens slit.

– 17. mai er en viktig dag for oss alle, og den er kanskje enda viktigere nå. Viktige merkedager får en enda større verdi i en tid som dette. Vi er slitne alle sammen, og mange har hatt det vanskelig dette året, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

– For barn og unge har kanskje 17. maifeiringen vært et lyspunkt å se fram til. Sammen skal vi på tross av restriksjoner og avlyst barnetog, gi barn og unge en dag med glede og en følelse av tilhørighet, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer