Barnesoldater på begge sider i Jemen

Det er barnesoldater på begge sider i Jemen, opplyser en jemenittisk menneskerettsgruppe og ber vestlige land slutte å selge våpen til alle parter i konflikten.

Sårede etter et saudiarabisk flyangrep i Jemen kjøres bort i ambulanse. Foto: Osamah Abdulrahman / AP / NTB scanpix
Sårede etter et saudiarabisk flyangrep i Jemen kjøres bort i ambulanse. Foto: Osamah Abdulrahman / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Denne krigen ødelegger vår framtid og ødelegger våre barn, sa presidenten i menneskerettighetsgruppa Mwatana for Human Rights, Radhya Almutawakel, på en pressekonferanse i Paris tirsdag.

– Vi ser barn som bærer våpen, og det gjorde vi ikke før 2014, sa hun da han la fram organisasjonens rapport som viser at det er de sivile som lider mest i den fem år lange krigen.

Ifølge rapporten er over 1.000 barn, inkludert jenter, rekruttert eller brukt til militære formål i 2018, 72 prosent av dem av houthi-opprørerne.

Skoler lagt i grus

Hun sa også at over 2.000 skoler er lagt i grus i krigen, og i mange nabolag kan man se bilder av barn som er tatt til fronten og som er kommet døde tilbake.

Almutawakel sier at barna rekrutteres ikke bare for penger, men også på grunn av krigsstemningen.

– De sier at deres venner er blitt drept, så da er det eneste svaret å dra til fronten selv, sier hun.

Ber om slutt på våpensalg

Almutawakel valgte å legge fram rapporten i Paris for å understreke at Frankrike og andre vestlige land selger våpen til Saudi-Arabia, som leder en koalisjon som bekjemper houthiene.

– Mange land støtter Saudi-Arabia og Emiratene av økonomiske grunner. USA, Storbritannia og Frankrike er imot en skikkelig gransking fordi de selger våpen, men det må ta slutt, sa hun.

Nødhjelp blokkeres

Ifølge rapporten er humanitær hjelp blitt blokkert akkurat når sult står for døra, og mens sivile ikke lenger kan bevege seg rundt i landet eller dra sin vei. De mest skyldige i dette er houthiene.

Rapporten sier også at den saudiledede koalisjonen har bombet skoler og sykehus, mens både houthiene og militser alliert med koalisjonsstyrkene torturerer fanger og arresterer mange helt vilkårlig.

Gruppa har dokumentert rundt 150 koalisjonsangrep i elleve provinser i 2018 som drepte minst 375 sivile, inkludert 165 barn, og såret ytterligere 427, inkludert 172 barn.

(©NTB)

Mer om