Barnesoldater på begge sider i Jemen

Det er barnesoldater på begge sider i Jemen, opplyser en jemenittisk menneskerettsgruppe og ber vestlige land slutte å selge våpen til alle parter i konflikten.

Sårede etter et saudiarabisk flyangrep i Jemen kjøres bort i ambulanse. Foto: Osamah Abdulrahman / AP / NTB scanpix
Sårede etter et saudiarabisk flyangrep i Jemen kjøres bort i ambulanse. Foto: Osamah Abdulrahman / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Denne krigen ødelegger vår framtid og ødelegger våre barn, sa presidenten i menneskerettighetsgruppa Mwatana for Human Rights, Radhya Almutawakel, på en pressekonferanse i Paris tirsdag.

– Vi ser barn som bærer våpen, og det gjorde vi ikke før 2014, sa hun da han la fram organisasjonens rapport som viser at det er de sivile som lider mest i den fem år lange krigen.

Ifølge rapporten er over 1.000 barn, inkludert jenter, rekruttert eller brukt til militære formål i 2018, 72 prosent av dem av houthi-opprørerne.

Skoler lagt i grus

Hun sa også at over 2.000 skoler er lagt i grus i krigen, og i mange nabolag kan man se bilder av barn som er tatt til fronten og som er kommet døde tilbake.

Almutawakel sier at barna rekrutteres ikke bare for penger, men også på grunn av krigsstemningen.

– De sier at deres venner er blitt drept, så da er det eneste svaret å dra til fronten selv, sier hun.

Ber om slutt på våpensalg

Almutawakel valgte å legge fram rapporten i Paris for å understreke at Frankrike og andre vestlige land selger våpen til Saudi-Arabia, som leder en koalisjon som bekjemper houthiene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer