Barnehageansatte klare til å streike onsdag

Om meklingen ikke fører frem i løpet av dagen.

(upublisert) Opprettet

Dersom meklingen for Norlandia-barnehagene ikke fører fram tirsdag, vil 187 ansatte i fjorten barnehager bli tatt ut i streik fra onsdag.

Partene i konflikten starter forhandlinger hos Riksmekleren klokken 10 tirsdag morgen. Dersom de ikke kommer til enighet innen midnatt, vil til sammen 187 medlemmer fra Fagforbundet, Unio, Delta og Lederne gå ut i streik fra onsdag morgen.

De fire arbeidstakerorganisasjonene forhandler med Spekter, som er Norlandias arbeidsgiverorganisasjon.

Forhandlingene har pågått over lengre tid uten resultat. Sist partene møttes i januar ble forhandlingene brutt.

Vil endre pensjon

Norlandia byttet arbeidsgiverorganisasjon fra Private barnehagers landsforbund (PBL) til Spekter for to år siden, men det er først i år tariffavtalene med PBL har løpt ut.

Nå ønsker Norlandia å etablere nye tariffavtaler, og de ønsker de ansatte over på en innskuddsbasert pensjonsordning istedenfor en ytelsesbasert pensjonsordning.

«Bedriften vil tvinge gjennom en dårligere pensjonsordning for ansatte i barnehagene uten en gang å forhandle om ordningen. Norlandia har overtatt driften av flere Oslo-barnehager. Dette har ført til at en rekke ansatte har sagt opp blant annet fordi de taper sin offentlige pensjonsopptjening. Flertallet av dem som jobber i barnehager er kvinner. Kvinner lever lengre enn menn. Derfor vil en innskuddspensjonsordning som sikrer pensjon i bare ti år kunne slå hardt ut», skriver leder i Fagforbundet, Mette Nord, og leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, i en kronikk i Dagbladet mandag.

Nye tariffavtaler

– Vi ser fram til en konstruktive mekling og vårt mål er å få til en løsning som er god for både de ansatte og virksomheten, sier informasjonssjef i Spekter Ingvild Dahl Dørnes før meklingen.

Dørnes understreker at alle de som nå er ansatt i barnehagene, har fått mulighet til å fortsette med en ytelsesbasert ordning, og at kravet om en innskuddsbasert ordning kun vil gjelde nyansatte.

Hun sier de nye tariffavtalene heller ikke vil føre til at noen går ned i lønn.

Tre meklinger

Forhandlingene mellom Fagforbundet og Norlandia/Spekter gjelder for ansatte på sykehjem og pasienthotell. Det er tre separate meklinger, men det vil mekles samtidig. Fagforbundet har imidlertid kun varslet streik for medlemmer som jobber i barnehagene i første omgang, skriver Fri Fagbevegelse.

De fjorten barnehagene som i første omgang blir berørt dersom det blir streik ligger i henholdsvis Oslo, Bergen, Tromsø, Bodø og i Akershus. Norlandia har totalt 56 barnehager i Norge. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.