Barnehageansatte klare til å streike onsdag

Om meklingen ikke fører frem i løpet av dagen.

Dersom meklingen for Norlandia-barnehagene ikke fører fram tirsdag, vil 187 ansatte i fjorten barnehager bli tatt ut i streik fra onsdag.

Partene i konflikten starter forhandlinger hos Riksmekleren klokken 10 tirsdag morgen. Dersom de ikke kommer til enighet innen midnatt, vil til sammen 187 medlemmer fra Fagforbundet, Unio, Delta og Lederne gå ut i streik fra onsdag morgen.

De fire arbeidstakerorganisasjonene forhandler med Spekter, som er Norlandias arbeidsgiverorganisasjon.

Forhandlingene har pågått over lengre tid uten resultat. Sist partene møttes i januar ble forhandlingene brutt.

Vil endre pensjon

Norlandia byttet arbeidsgiverorganisasjon fra Private barnehagers landsforbund (PBL) til Spekter for to år siden, men det er først i år tariffavtalene med PBL har løpt ut.

Nå ønsker Norlandia å etablere nye tariffavtaler, og de ønsker de ansatte over på en innskuddsbasert pensjonsordning istedenfor en ytelsesbasert pensjonsordning.

«Bedriften vil tvinge gjennom en dårligere pensjonsordning for ansatte i barnehagene uten en gang å forhandle om ordningen. Norlandia har overtatt driften av flere Oslo-barnehager. Dette har ført til at en rekke ansatte har sagt opp blant annet fordi de taper sin offentlige pensjonsopptjening. Flertallet av dem som jobber i barnehager er kvinner. Kvinner lever lengre enn menn. Derfor vil en innskuddspensjonsordning som sikrer pensjon i bare ti år kunne slå hardt ut», skriver leder i Fagforbundet, Mette Nord, og leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, i en kronikk i Dagbladet mandag.

Nye tariffavtaler

– Vi ser fram til en konstruktive mekling og vårt mål er å få til en løsning som er god for både de ansatte og virksomheten, sier informasjonssjef i Spekter Ingvild Dahl Dørnes før meklingen.

Dørnes understreker at alle de som nå er ansatt i barnehagene, har fått mulighet til å fortsette med en ytelsesbasert ordning, og at kravet om en innskuddsbasert ordning kun vil gjelde nyansatte.

Hun sier de nye tariffavtalene heller ikke vil føre til at noen går ned i lønn.

Tre meklinger

Forhandlingene mellom Fagforbundet og Norlandia/Spekter gjelder for ansatte på sykehjem og pasienthotell. Det er tre separate meklinger, men det vil mekles samtidig. Fagforbundet har imidlertid kun varslet streik for medlemmer som jobber i barnehagene i første omgang, skriver Fri Fagbevegelse.

De fjorten barnehagene som i første omgang blir berørt dersom det blir streik ligger i henholdsvis Oslo, Bergen, Tromsø, Bodø og i Akershus. Norlandia har totalt 56 barnehager i Norge. (©NTB)