Barna til svensk-norsk IS-kriger innlagt på sykehus

Den svensk-norske IS-krigeren Michael Skråmos barn er innlagt på sykehus i den kurdiske byen Arbil i Nord-Irak. De ble tirsdag gjenforent med sin morfar.

Publisert

Barna er gjenforent med sin morfar Patricio Galves i Arbil i Irak, ifølge Sveriges Radio.

– Det føles fantastisk. Jeg er kjempeglad. Alt virker bra, men jeg skal til sykehuset i morgen for noen av barna hoster litt, sier Galvez.

Onsdag formiddag ble barna sendt til et privat svensk sykehus i Arbil. Der ble de undersøkt av en spesialist.

– Alle er syke på grunn av situasjonen de har befunnet seg i. De har levd i et vanskelig miljø med dårlige sanitære forhold, sier lege Anwar Abduljabbar Yakkob til Aftonbladet.

Han sier tilstanden til barna er stabil, men at de trenger behandling på sykehus i en uke fremover.

– Alle er underernærte og har mageproblemer, sier han. Den yngste, en 15 måneder gammel gutt, er i dårligst forfatning, og han skal holdes under ekstra observasjon på sykehuset.

For noen uker siden meldte svenske medier at kurdiske myndigheter hadde gitt klarsignal til at den avdøde IS-krigerens sju små barn kunne bringes til det svenske konsulatet i Arbil.

Barnas morfar Patricio Galvez har i en periode forsøkt å få barna hjem til Sverige, siden begge foreldrene er døde. Galvez reiste i april til Syria for å lete etter barna, som er mellom ett og åtte år gamle.

Michael Skråmo, som ble drept i Syria i mars, var norsk statsborger, men født og oppvokst i Göteborg. Sammen med sin svenske kone, som også ble drept i Syria, hadde han sju barn. Barna har den siste tiden vært i flyktningleiren al-Hol i den kurdiskkontrollerte delen av Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere anslått at det til sammen er om lag 40 barn med norsk tilknytning i Syria i dag. 18 av dem er gjort rede for, og minst tolv av dem er foreldreløse.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.