Ukas viktigste saker på Sol

Barn ble offer og Tusenfryd ble skurk

Avisene gjorde en dårlig jobb denne uka, skriver Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! På redaksjonsmøtet i Sol denne uka snakket vi om all kritikken mot Tusenfryd. Jeg syns vi gjorde en for dårlig jobb med å få fram den andre siden av saken. Motargumentene og bredden. Dette er spesielt viktig når «alle» er enige om at Tusenfryd er skurken, og barn blir plassert i en offerrolle - i oppslag etter oppslag.

Når avisene er enstemmige, ensporede og politisk korrekte, så er det all grunn til å være en kritisk avisleser. Sol viser fram saker fra flere forskjellige aviser. Vår rolle er å få fram bredden i debatten – kanskje særlig dem som er uenige. Det er ikke fordi vi ønsker å ta parti i saken, men fordi begge sider skal bli hørt.

Håper du får en fin langhelg! Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her:

Ansatte i Nordea og NAV siktet for grov korrupsjon

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Politiet aksjonerte mot Nordea-kontoret på Majorstuen tirsdag denne uka. Ansatte i Nordea, NAV og en annen person, åtte stykker til sammen, ble arrestert og siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til det. Saken dreier seg om forfalsking av dokumenter og økonomisk utroskap for å gi rundt 150 millioner kroner i banklån. VG fortalte oss tidligere i uka om låneagenter som formidler kontakt mellom låntakerne og de antatt utro tjenerne i Norges nest største bank.

Hvor er Stig Millehaugen?

Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB
Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB Vis mer

Siste: Når nyhetsbrevet sendes ut, så pågår det en politiaksjonaksjon i Bohuslän.

Det du trenger å vite om denne saken: Stig Millehaugen (53) var en del av den kriminelle Tveita-gjengen. Han er dømt for ran og to drap: på bandelederen i Young Guns, Mohammed Javed, og deretter for drapet på fengselsbetjent Jon Arild Martinsen. Onsdag denne uka stakk han av fra permisjonen, og nå er han etterlyst internasjonalt. Han er ansett for å være en farlig fange. I går ble det kjent at noen har skaffet ham en flybillett fra Trondheim til Oslo, og siste observasjon av Millehaugen er på Oslo S.

Fine greier

Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen
Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen Vis mer

Det nye Nasjonalmuseet har åpnet. Dagsavisen tar ansvar og viser oss hvordan det ser ut fra innsida.

Ensporet journalistikk plasserer barn som offer og Tusenfryd som skurk

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Det ble oppslag i alle tilgjengelige nyhetskanaler da det ble kjent at Tusenfryd gjør som de fleste andre fornøyelsesparker her i verden, og selger ekspressbilletter som tar deg forbi køen til attraksjonene.

Det er snakk om 50 billetter per dag, som ikke er all verdens. Det framstår som om Tusenfryd har testet ut om det er marked for ekspressbilletter her til lands. De fikk klar tilbakemelding. Riktignok ikke fra brukerne av produktet, men fra resten av verden.

Offerrollen trives i mediene. Når vi kan kombinere den med uskyldige barn, så blir det en gavepakke. Tusenfryd hadde ikke nubbesjanse.

Tilbakemeldingen i debatten rundt ekspressbillettene var knallhard: Dette er unorsk. Tusenfryd lager A- og B-lag av barna våre, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

Det var ytterst få motargumenter som ble hørt. Et hederlig unntak er redaktør Snorre Valen, som på Trønderdebatt påpeker at det ikke var i køene på Tusenfryd at barnefattigdommen oppsto. Andre hederlige unntak: Silje Hjemdal (FrP) påpeker at det også går an å kjøpe billett på første rad i teateret.

NRK var ledende nyhetskanal for saken. NRK snakket med 12 år gamle Signe, som var et av Tusenfryds kø-ofre. Hun hadde blitt forbigått i køen, og syns det var synd.

Avisenes jobb er å fokusere på kritikkverdige forhold, og skrive om det når bedrifter forsømmer seg mot enkeltmennesker. Jeg syns ikke vi klarte det godt nok i denne saken. Vi som lager nyhetene burde balansert saken bedre, både ved å fronte uenige kilder og gi leserne innblikk i hvorfor en aktør som Tusenfryd prøver ut et sånt produkt. I stedet gikk det rakt til slakterbenken: Barn er ofre og Tusenfryd har skylda.

Dårlig vinner/taper (stryk det som ikke passer)

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Super-tennis-talentet Casper Ruud vant kvartfinalen i French Open over danske Holger Rune natt til torsdag. Etter kampen ble Ruud anklaget av motstanderen for å rope ham opp i ansiktet i garderoben. Dårlig vinner eller dårlig taper? Vi vet ikke, men her er versjonene.

Tidenes beste møkkashow

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Rettssaken mellom kjendis Amber Heard og superkjendis Johnny Depp ble et realt shitshow hvor alle sider ved deres ekteskapelige tragedie veltet ut, takket være staten Arizona, som streamer rettssaker offentlig. Rettsdramaet feide de fleste realitysåper av banen – det kunne neppe vært regissert bedre. Til og med Dagsrevyen 21 sendte direkte da retten leste opp juryens kjennelse onsdag kveld norsk tid. Depp jubler etter at han vant saken, og vår egen kjendisadvokat John Christian Elden sier at han ikke er overrasket.

Du må også få med deg:

God stemning mellom LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under LOs 35. ordinære kongress onsdag.Foto: NTB
God stemning mellom LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under LOs 35. ordinære kongress onsdag.Foto: NTB Vis mer

Hans Sverre Sjøvold går av som PST-sjef etter våpenrotet. Justisminister Mehl syns Sjøvold tok en klok avgjørelse.

Peggy Hessen Følsvik fortsetter som LO-leder. Frifagbevegelse følger opp med hvor mye hun kommer til å tjene.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer